Avió de Ryanair

La direcció de Ryanair i els representants dels treballadors de cabina estaven cridats a una reunió de mediació aquest dimarts al matí per mirar d’arribar a un acord que evités la vaga convocada els dies 25 i 26 de juliol als aeroports d’Espanya, Portugal, Itàlia i Bèlgica. Els sindicats reclamen a la companyia que respecti els drets laborals vigents a cada país on treballa i que no els apliqui per defecte a tots la legislació irlandesa. Fonts dels treballadors han explicat a betevé que no hi ha hagut cap acostament i que un cop acabada la reunió, la mediació ha continuat per separat amb cadascuna de les parts.

En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé, el representant sindical d’USO, Ernesto Iglesias, ha denunciat que treballadors amb les mateixes obligacions tenen retribucions diferents en funció de si estan contractats directament per l’empresa o subcontractats a través d’una empresa de treball temporal. Unes diferències salarials que la legislació espanyola no permet però que en el cas de Ryanair és possible perquè la companyia sotmet tots els treballadors a la legislació irlandesa. Iglesias ha explicat que en cas de voler fer alguna reclamació els treballadors es veuen obligats a recórrer a la justícia irlandesa: “Ningú no ho fa, suposa moltes despeses, i això provoca que la companyia actuï amb una impunitat total”, ha afegit. Aquest matí les dues parts del conflicte estan cridades a una reunió de mediació al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA). La convocatòria de vaga pot afectar uns 1.800 treballadors al conjunt d’aeroports espanyols.

Podeu escoltar aquí l’entrevista completa al representant del sindicat USO, Ernesto Iglesias:

Primera reunió entre Iberia i el comitè de vaga

Un altre conflicte laboral obert que pot incidir en l’inici de les vacances de milions de viatgers és el dels treballadors de terra d’Iberia. En aquest cas la convocatòria de vaga és els dies 26 i 27 de juliol i els dies 3  i 4 d’agost. Els treballadors reclamen que es reforci la plantilla per resoldre la “sobrecàrrega de treball”.  L’aturada afectarà les aerolínies a què dona servei Iberia, com ara Vueling, Level i American Airlines, entre d’altres.

Omar Minguillon, portaveu d’UGT, ha explicat a betevé que les negociacions estan estancades però que aquest dimarts estaven cridats per primera vegada a reunir-se amb la companyia. Iberia, però, els ha remès a reunir-se amb la direcció a Madrid i els treballadors defensen que la problemàtica s’ha de tractar “localment” perquè afecta específicament a l’aeroport de Barcelona-el Prat.

Podeu escoltar aquí l’entrevista completa a Omar Minguillon, portaveu d’UGT: