Tot i que s’ha dit que l’1 de gener entra en funcionament la zona de baixes emissions (ZBE), en realitat l’estrena serà el primer dia laborable del 2020, és a dir, dijous 2 de gener. A partir d’aquest dia es prohibeix l’entrada dels vehicles més contaminants, els que no tenen l’etiqueta ambiental de la DGT, en una àrea metropolitana de més de 95 km2.

La ZBE inclou la major part de Barcelona i dels municipis propers a les rondes: Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Queden exclosos de la prohibició el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca, i també les dues rondes, tant la de Dalt com la del Litoral.

L’horari de la BZE és de 7 a 20 h, de dilluns a divendres i només els dies laborables.

36 càmeres a Barcelona

De moment, l’Ajuntament ja ha instal·lat 36 càmeres per vigilar la zona de baixes emissions, però la previsió és arribar a les 66 càmeres l’1 d’abril, quan es començaran a imposar les sancions. En total hi haurà 200 càmeres vigilant tota l’àrea de la zona de baixes emissions, 66 de les quals són municipals.

En un primer moment, els propietaris dels vehicles contaminants que entrin a la ZBE rebran una nota “pedagògica” per informar-los que han comès una infracció. A partir de l‘1 d’abril, però, aquesta nota es convertirà en una sanció que anirà dels 100 als 500 euros.

On rebre informació sobre la ZBE

A partir del 9 de gener s’instal·larà un punt d’informació sobre la ZBE a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça de Sant Miquel de Barcelona. L’horari d’atenció al públic serà de 16 a 20 h els dies feiners i els dissabtes de 9 a 14 h i de 16 a 20 h. A banda, també a partir del 9 de gener començarà la segona fase d’informadors al carrer. Durant dues setmanes, es situaran en 50 punts clau de la ciutat per informar i resoldre els dubtes que puguin tenir els ciutadans.

Excepcions a l’ordenança de la ZBE

Hi ha excepcions puntuals per a alguns vehicles sense etiqueta, que podran entrar a la ZBE amb una autorització especial, d’altres en quedaran exempts i un altre grup podran circular-hi de manera temporal, fruit d’una moratòria:

També es podran demanar autoritzacions especials per entrar a la ZBE. L’Àrea Metropolitana de Barcelona concedeix fins a 10 autoritzacions cada any als vehicles contaminants quan necessitin circular per dins de l’àrea restringida. Cada permís costarà dos euros. També es podrà entrar a la ZBE sense etiqueta en cas d’una urgència mèdica i es podrà sol·licitar el permís durant els tres dies següents.