L’Àrea Metropolitana de Barcelona, en coordinació amb els cinc municipis afectats, està ultimant la instal·lació de senyals de trànsit de la Zona de Baixes Emissions. En total, es col·locaran uns 40 cartells, principalment a les sortides de les rondes, per informar els conductors que entren a la ZBE. A partir de l’1 de gener, els vehicles més contaminants no hi podran entrar els dies laborables de 7 a 20 h.

A banda, hi haurà un centenar més de cartells dins dels nuclis urbans dels municipis afectats per les restriccions als vehicles més contaminants. “Ho tenim tot preparat”, ha afirmat aquest dilluns el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda. En realitat, els senyals que s’estan col·locant ara substitueixen els que ja informaven de restriccions en cas d’episodi de contaminació per NO2, que no s’ha activat mai des que es va anunciar.

senyals zona baixes emissions

Les càmeres ja llegeixen matrícules

Més enllà dels senyals de trànsit, l’AMB ja ha instal·lat també el 40 % de les prop de 200 càmeres que controlaran que dins la ZBE només circulin els vehicles amb etiqueta i els que permeti la normativa que ha aprovat el Ple de l’Ajuntament. Poveda ha explicat que les càmeres ja funcionen i que fan bones les previsions que hi haurà uns 110.000 vehicles afectats per les restriccions als vehicles més contaminants.

Tot i això, no serà fins a l’abril que se sancionarà els infractors, amb multes d’entre 100 i 200 euros. En els primers mesos de l’any només rebran un advertiment si són detectats per les càmeres. L’AMB calcula que el transport públic pot arribar a rebre més de 130.000 viatgers diaris procedents del vehicle privat, un 5 % més dels usuaris actuals.