Catalunya aire contaminat

L’informe anual de qualitat de l’aire d’Ecologistes en Acció ha conclòs que tot Catalunya va respirar aire contaminat durant el 2019 a uns nivells de contaminació que superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’informe està fet segons les recomanacions de l’OMS, però si es prenen els estàndards de la normativa, més laxos, la població que va respirar aire contaminat per sobre dels límits legals va ser de 3,1 milions d’habitants en l’àrea de Barcelona, la plana de Vic i el Prepirineu.

L’AMB i el Camp de Tarragona, principals focus

L’informe apunta que la contaminació generada des de l’àrea metropolitana i el port de Barcelona, l’aeroport del Prat, les autovies i autopistes i la zona industrial i portuària del Camp de Tarragona s’estén pel territori afectant zones més allunyades i rurals en forma d’ozó troposfèric.

El diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules (PM10 i PM 2,5) en l’aire van afectar la major part de la població de Catalunya, amb especial incidència a l’àrea metropolitana de Barcelona, on es va tornar a incomplir el límit legal de NO2. Als ports de Barcelona i de Tarragona i a la plana de Vic es va superar el límit legal de partícules PM10, que va augmentar per sobre dels nivells de l’any anterior.

Tot i això, el contaminant amb major extensió i afectació a la població va ser l’ozó, amb nivells estacionaris i altes i baixes segons els territoris. L’informe afirma que això es deu a l’increment de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes durant l’estiu, com a resultat del canvi climàtic. “Durant 2019 tota la població i el territori catalans van seguir exposats a concentracions d’ozó perilloses per a la salut humana i vegetal, destacant la superació per primera vegada des del 2003 del llindar d’alerta, en 12 ocasions”, afirma Ecologistes.

Més mesures per lluitar contra la contaminació

Davant d’aquestes dades, Ecologistes en Acció ha reclamat que la contaminació de l’aire s’abordi “com un problema de primer ordre” i ha alertat que es registren 30.000 morts prematures a l’estat per afeccions derivades de la contaminació atmosfèrica. Ha afegit que l’única manera de millorar la qualitat de l’aire a les ciutats és reduint el trànsit rodat, reduir el transport aeri i marítim i establir una àrea de control de les emissions del transport marítim al Mediterrani, entre d’altres.

Ecologistes en Acció ha destacat que la crisi sanitària de la covid-19 ha corroborat que la reducció del trànsit a les ciutats té clars efectes en la disminució de la contaminació. En aquest sentit, l’organització ha impulsat amb altres entitats la campanya “Confinem els cotxes, recuperem la ciutat”. A més, ha afegit que cal superar les polítiques de renovació de vehicles i la zona de baixes emissions actuals i aplicar una taxa anticontaminació, com un peatge urbà, per dissuadir l’ús diari del vehicle privat. Aquesta taxa seria gratuïta per a vehicles amb tres ocupants i persones amb mobilitat reduïda i que la recaptació serveixi per augmentar el finançament del transport públic.