Les barres pel clima han guanyat difusió els darrers anys. Es tracta d’un gràfic que mostra de manera molt clara l’escalfament de la temperatura al llarg dels anys en un lloc determinat i posa de manifest l’evidència del canvi climàtic i l’acceleració d’aquest escalfament global.
Va ser Ed Hawkins fa un any qui va impulsar aquest tipus de gràfic per conscienciar el món de la problemàtica del canvi climàtic i la pujada gradual de la temperatura.
2020 is on track to be one of the warmest years on record for the planet.
The change in temperature is clear wherever you live.
Today, #ShowYourStripes to start conversations about climate change.
Find your country or region’s stripes and be creative! https://t.co/dWjW3yjVPT pic.twitter.com/j8wQbINeVa
— Ed Hawkins (@ed_hawkins) June 18, 2020
Les barres a casa nostra, ja l’any passat
En el cas de Catalunya, el mateix Meteocat va ser el primer que va posar les barres climàtiques tant del conjunt català com d’alguns observatoris importants, com l’Observatori Fabra o l’Observatori de l’Ebre.
Com ha augmentat la temperatura a Catalunya els darrers anys? Avui us ho ensenyem amb les franges d’escalfament: anys càlids, en vermell i els freds, en blau. Ens unim així a la crida #ShowYourStripes de l’Organització Meteorològica Mundial @wmo per mostrar l’escalfament global pic.twitter.com/xRRNsj42HT
— Meteocat (@meteocat) June 21, 2019
Des d’avui però, podem consultar aquestes gràfiques de gairebé qualsevol punt de la geografia catalana o, si més no, d’un bon grapat de ciutats.
Els gràfics a qualsevol punt de Catalunya, des d’aquest divendres
és geògraf i investigador predoctoral del Departament de Geografia de la UB, un apassionat de la climatologia que ha elaborat en obert, gràcies a les dades del Meteocat, tantes barres com sèries històriques proporciona el Meteocat.
[Obro fil]🌍
Descarregueu-vos lliurement les #BarresPelClima (“Climate Stripes”) de la vostra població més propera! 🌡️
He generat tantes barres com sèries històriques proporciona el @meteocat.
En l’exemple teniu la sèrie mitjana de Catalunya!
Accés: https://t.co/TCJbBtqPXV pic.twitter.com/qB0IAb5te7
— Marc Lemus (@lemuscanovas) June 19, 2020
Figueres, Oliana, Igualada, el Pont de Suert i un llarguíssim etcètera entre els quals evidentment Barcelona, però no només l’Observatori Fabra sinó també per exemple l’aeroport del Prat o d’altres de ben properes com Cardedeu, Granollers o el turó de l’Home.
Una feinada a l’abast de tothom. Qui més qui menys podrà gaudir ja de les “seves” barres pel clima. Les podeu trobar en aquest enllaç.