barres pel clima de l'Observatori Fabra. Font: Marc Lemus

Les barres pel clima han guanyat difusió els darrers anys. Es tracta d’un gràfic que mostra de manera molt clara l’escalfament de la temperatura al llarg dels anys en un lloc determinat i posa de manifest l’evidència del canvi climàtic i l’acceleració d’aquest escalfament global.

Va ser Ed Hawkins fa un any qui va impulsar aquest tipus de gràfic per conscienciar el món de la problemàtica del canvi climàtic i la pujada gradual de la temperatura.

Les barres a casa nostra, ja l’any passat

En el cas de Catalunya, el mateix Meteocat va ser el primer que va posar les barres climàtiques tant del conjunt català com d’alguns observatoris importants, com l’Observatori Fabra o l’Observatori de l’Ebre.

Des d’avui però, podem consultar aquestes gràfiques de gairebé qualsevol punt de la geografia catalana o, si més no, d’un bon grapat de ciutats.

Els gràfics a qualsevol punt de Catalunya, des d’aquest divendres

Marc Lemus és geògraf i investigador predoctoral del Departament de Geografia de la UB, un apassionat de la climatologia que ha elaborat en obert, gràcies a les dades del Meteocat, tantes barres com sèries històriques proporciona el Meteocat.

Figueres, Oliana, Igualada, el Pont de Suert i un llarguíssim etcètera entre els quals evidentment Barcelona, però no només l’Observatori Fabra sinó també per exemple l’aeroport del Prat o d’altres de ben properes com Cardedeu, Granollers o el turó de l’Home.

Una feinada a l’abast de tothom. Qui més qui menys podrà gaudir ja de les “seves” barres pel clima. Les podeu trobar en aquest enllaç.