Barcelona vol planificar el futur més enllà dels límits que avui fixa l’àrea metropolitana (36 municipis) i pensar en clau de regió metropolitana (164 municipis). Per això, s’ha començat a redactar un nou Pla estratègic metropolità de Barcelona per als cinc milions d’habitants de tota la regió. L’àrea inclou set comarques: Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, l’Alt Penedès, Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental.

Amb el nom de Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030, el nou Pla estratègic fixarà els objectius de tota la regió en àmbits com la mobilitat i les infraestructures, l’emergència climàtica, la cohesió social i les polítiques d’habitatge o la projecció econòmica. La voluntat és consensuar un horitzó compartit entre tots els municipis de la gran Barcelona per actuar de forma coordinada.

Un nou govern per a la regió metropolitana?

Colau alcaldes metropolitans

L’elaboració del nou Pla estratègic s’allargarà fins al 2022. En el marc d’aquest debat caldrà veure què passa amb l’actual Àrea Metropolitana i si s’amplia als 164 municipis de tota la regió amb un nou model de governança. “És un debat pertinent, haurem de reflexionar si la governança actual s’ha de revisar o no”, ha apuntat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Per obrir el debat, alcaldes de les capitals i grans ciutats de la segona corona metropolitana s’han reunit físicament i de forma virtual a l’Ajuntament. “Fins ara ens hem sentit el pati del darrere de Barcelona i volem estar a la cuina de les decisions metropolitanes”, ha dit l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha recordat que a la segona corona hi viu el 45 % de la població de tota la regió, i ha remarcat la necessitat d’una connexió en tren entre els dos Vallès.