cuca de llum
Les cuques de llum femella atrauen els mascles generant luminiscència. Autor foto: @CuquesdeLlumCat

Molts probablement recordaran de petits, o no tan petits, l’emoció i la sorpresa que suposava la troballa d’una cuca de llum despuntant enmig de la foscor d’alguna nit d’estiu. Una escena que potser resta lluny a la memòria, sobretot pel fet que, malauradament, cada cop costa més que es repeteixi.

Les cuques de llum són insectes de l’ordre dels coleòpters (grup dels escarabats) que es caracteritzen per la facultat d’emetre llum a l’extrem del seu abdomen. Els escarabats que tenen aquesta facultat d’emetre llum formen part de la família dels lampírids.

Per què fan llum les cuques de llum?

La llum emesa per l’abdomen de les cuques de llum es produeix mitjançant una reacció química amb la funció d’atracció sexual. Per emetre aquesta llum no es crema res ni es desprèn calor. Es parla de bioluminiscència, un tipus de llum freda que es genera quan s’oxida la luciferina, un compost proteic d’aquests animals.


L’objectiu principal d’aquesta luminiscència és aconseguir una parella o atreure les preses en els adults. Cada cuca de llum emet llum en un patró concret.

Els mascles i les femelles de les cuques de llum són molt diferents. Els mascles tenen la capacitat de volar, ho fan al capvespre amb l’ajuda de les seves ales.

La majoria de femelles, per contra, no poden volar perquè no tenen estructures prou desenvolupades per fer-ho. És per aquest motiu que solen restar al terra, o damunt les plantes, tot esperant el mascle. Per atraure’ls, emeten una llum verda intensa a la part posterior de l’abdomen.

El període reproductiu es produeix pels volts del mes de juliol, tot i que depèn de cada zona. Durant el festeig les femelles solen corbar el cos per mostrar tota la part lluminosa del seu abdomen. Cada femella pot arribar a pondre desenes d’ous.

Les cuques de llum s’alimenten de cargols i llimacs. A l’hivern entren en hivernació i s’amaguen sota troncs o pedres.

Què els està passant a les cuques de llum?

Que actualment costi més trobar cuques de llum no és exclusiu de Catalunya, sinó que es tracta d’una problemàtica global.

Les cuques de llum són animals molt sensibles a canvis del medi. Actuen com a bioindicadors pel fet d’aportar informació de la salut de l’ecosistema. Segons els experts un dels motius de la seva disminució pot ser l’ús indiscriminat de plaguicides i insecticides, que maten directament les cuques de llum. Una altra amenaça, fins i tot encara més important, són les fonts de llum artificial, ja que atreuen els mascles i n’impedeixen o dificulten la reproducció.

D’altres factors poden vincular-se a l’escalfament global i l’assecament d’hàbitats abans idonis, canvis en l’ús del sòl o la disminució d’àrees verdes a les ciutats.

cuca de llum
Exemplar femení de ‘Lampyris noctiluca’. Autor: Viquipèdia (Wofl~commonswiki)

Una projecte per conèixer la situació real de les cuques de llum a Catalunya

Segimon Rovira és biòleg i un dels membres que impulsa el Projecte Cucadellum, una iniciativa  duta a terme un grup de naturalistes i entomòlegs de Catalunya que pretén conèixer la situació real de les cuques de llum a Catalunya.

Segons Rovira, “se’n veuen menys que abans però encara n’hi ha”. Afegeix que “durant els primers dies de fer públic el projecte ja tenim constància que hi ha cuques de llum en molts municipis, i en alguns llocs puntuals fins i tot són abundants”.

El projecte també pretén saber quines són exactament les espècies que viuen a Catalunya, així com la seva distribució i abundància.

Segimon Rovira puntualitza, també, que des de fa pocs anys hi ha una espècie de cuca de llum al·lòctona, exòtica, a les comarques gironines. La iniciativa vol, de retruc, veure si varia la distribució d’aquesta espècie i si d’alguna manera afecta les espècies autòctones.

Què fem si veiem una cuca de llum?

El Projecte Cucadellum es pot seguir a través de la seva pàgina web, en què podem trobar informació de les diverses espècies i claus d’identificació.

Per notificar una nova observació convé omplir un formulari específic i adjuntar-hi fotografies per identificar o confirmar l’espècie. Les dades es publicaran en bases de dades públiques com Biodiversidad Virtual.

El Projecte Cucadellum també és a les xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram).