sant joan

Els clàssics, són sempre clàssics. I el clàssic pic de contaminació per partícules en suspensió (PM10) de la revetlla de Sant Joan, associat al llançament de petards, fogueres i foguerons s’ha tornat a repetir amb nivells molt semblants als d’anys anteriors, tot i el descens de la venda d’aquest tipus de material i la manca de grans esdeveniments i fogueres.

Les partícules PM10 arriben a nivells estratosfèrics durant la revetlla

Per norma general es considera nociu per a la salut quan les partícules PM10 superen, en mitjana diària, els 50 ug/m3. Aquesta xifra se supera amb escreix durant la nit de Sant Joan, que durant els darrers anys ha arribat a fer puntes superiors als 1.000 ug/m3 en una hora, com el 2017, amb un pic màxim de gairebé 1.200-1.400 ug/m3 a l’Eixample i el Poblenou, cap a la mitjanit. Es multiplicaven aleshores per 25 els màxims permesos.

Aquesta situació es repeteix sistemàticament cada revetlla de Sant Joan, amb una punta més o menys exagerada però concentrada poques hores abans i després de la mitjanit, moment en què el llançament de petards és més constant i les fogueres i foguerons més actius. Es dona a tot arreu sense excepcions i depenen en bona part de la quantitat de material que es crema, però també de la situació meteorològica.

Nits calmades clàssiques d’estiu com la d’aquest 2020 facilitaran l’augment de la contaminació i que el “pic” sigui més important. Mentre que una nit més ventilada ajudarà a camuflar una mica més aquest excés de contaminació d’aquesta nit tan assenyalada.

La revetlla de 2020, en paràmetres normals pel que fa a la contaminació

Tot i que encara falten per validar moltes dades, les primeres de què disposem, de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica del Departament de Territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, indiquen que hem tingut una contaminació habitual per a una nit de Sant Joan.

Malgrat no poder-se fer grans festes, ni grans fogueres i malgrat que les vendes de material pirotècnic podrien haver baixat entre un 15-25% respecte d’anys anteriors, els nivells de contaminació per PM10 s’han tornat a disparar per damunt dels 500 ug/m3 al Poblenou, 300 ug/m2 a l’Eixample i han vorejat els 200 ug/m3 a Gràcia i Sant Gervasi. I tot això quan encara falta que arribin moltes dades.

2019 o 2020, quina revetlla ha tingut més contaminació?

Comparant la revetlla de Sant Joan de l’any passat amb aquesta, amb les poques dades que disposem encara a hores d’ara, podem dir que l’alegria ha anat per barris.

Així, a l’Eixample s’entreveu un descens respecte de l’any passat, però Gràcia, i sobretot el Poblenou, mostren dades de contaminació més elevades aquest 2020 que el 2019.

Sigui com sigui, el pic ja l’hem passat. La mal anomenada nit més curta de l’any i la (per alguns) nit més màgica de l’any és també la nit de l’any amb més contaminació per PM10.