Foto: @xavicabopapiol

Aquest dilluns, igual que molts dies de la setmana passada, es van registrar valors de temperatura mínima prou agradables, de 15 – 16 ºC a tot estirar. Tanmateix, els valors màxims van ser càlids i es van situar als 24 ºC. Aquest contrast tèrmic entre el dia i la nit no serà tan evident durant les properes jornades. La massa d’aire càlid que ens afectarà durant tota la setmana facilitarà l’escalfament generalitzat, també durant les hores nocturnes. De fet, no es descarta assolir les primeres nits tropicals de la temporada aquesta mateixa setmana.

Pujaran les mínimes a la nit

La nit d’aquest dilluns ja hem avançat força cap a aquest objectiu i la temperatura mínima ha pujat fins a quatre graus centígrads als barris de muntanya, i entre dos i tres graus a la resta, respecte de la nit anterior. 

Temperatura mínima 18/05/20
Temperatura mínima 19/05/20

On ha pujat més la temperatura nocturna?

Els barris de muntanya són els que han registrat un ascens tèrmic més acusat. De fet, les inversions tèrmiques seran molt probables al llarg de les properes nits i avui n’hem tingut una mostra. Per exemple, a l’Observatori Fabra, Sarrià i Montbau hi ha hagut 18 ºC de temperatura mínima, mentre que a la Verneda i Sant Andreu, 16 ºC.

Els valors que més s’han aproximat als 20 ºC, la fita que marcaria la denominació de nit tropical, són els 19 ºC registrats al Raval, les Corts, Sants, Gràcia i Sant Gervasi.

Primera nit càlida, la del 8 maig

El dia 8 ja vam tenir la primera nit tropical a Barcelona, malgrat que l’apropament d’una pertorbació va facilitar que els registres del vespre següent baixessin i la temperatura mínima del dia fos inferior als 20 ºC.

Els mapes del temps apunten a la permanència de l’actual massa d’aire càlid durant força dies d’aquesta setmana, motiu pel qual tot fa preveure nits i dies molt calorosos a casa nostra. A les comarques interiors, on no hi ha l’efecte de la marinada, la calor diürna podrà ser més marcada que al litoral i es podran registrar els primers valors superiors als 30 ºC de la temporada.