temperatures-càlides-estiu-2020
L'inici de l'estiu anirà marcat per una temperatura de l'aire superficial superior a la mitjana a gairebé tot el planeta.

Segons apunta el nou butlletí estacional sobre el clima a escala global elaborat per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), sembla que ens encaminem a un inici d’estiu amb temperatura càlida arreu del planeta, especialment en regions tropicals i a l’hemisferi nord.

L’escalfament global ja no té aturador i cada vegada costa més trobar mesos normals pel que fa a la temperatura, ja que la majoria queden per sobre la mitjana i, en molts casos, superen rècords antics. I aquest any no sembla que sigui pas diferent, ja que les temperatures mitjanes mundials en superfície estan ben a prop de registrar valors sense precedents.

La calor en el punt de mira

El butlletí sobre el clima estacional brinda un panorama mundial poc esperançador del que es pot esperar durant els pròxims mesos. D’aquesta manera, entre els mesos d’inici d’estiu, de maig a juliol, s’esperen temperatures càlides de l’aire superficial a gairebé tot el planeta superiors a la mitjana.

De fet, aquestes prediccions no s’allunyen gaire de la tendència iniciada aquest 2020. Segons les dades del programa Copernicus del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF), el 2020 ha estat, juntament amb el 2016, el mes d’abril més càlid del qual es té constància. A més a més, les temperatures mundials de gener, febrer i març del 2020 també ocupen el primer o segon lloc entre les més càlides d’ençà que es tenen dades d’aquests tres primers mesos de l’any.

Menys pluja aprofitable

Per altra banda, el mateix butlletí destaca que la precipitació es veurà reduïda en més regions que no pas afavorida en d’altres. En algunes parts, com ara la part central del Pacífic tropical, just al nord de l’equador, hi haurà una pluja més abundant del’habitual, així com a Austràlia i a Indonèsia.

Però, en general, destaquen les tonalitats ocres (menys pluja) que les verdoses (més pluja) sobre la superfície terrestre. Així doncs, les àrees compreses entre el subcontinent indi i les Filipines, així com  a l’Àfrica subsahariana, la pluja es veurà dràsticament reduïda. A més, Amèrica del Sud, el Carib i algunes parts del continent europeu també es preveuen precipitacions per sota del normal.