Revolucionar les ciències oceàniques i treballar per un oceà sostenible. Aquests són els reptes titànics del Decenni dels Oceans, un organisme coordinat per l‘Assemblea de les Nacions Unides. Va arrencar l’any 2021 i enguany se celebra a Barcelona amb tota una setmana dedicada a la salut dels mars i oceans. Les activitats culturals comencen aquest dilluns.

La gran conferència de la Unesco

La setmana dels oceans culminarà amb la gran conferència organitzada per la Unesco. Serà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, al Fòrum, entre el 10 i el 12 d’abril.

S’hi aplegaran representants polítics i científics de renom internacional. S’hi espera una assistència de 1.500 persones, que posaran en comú el que s’ha assolit ara, els reptes pendents, les investigacions més recents i les recomanacions per aconseguir un oceà més saludable.

Activitats culturals per tota la ciutat

Entre el 8 i el 12 d’abril Barcelona acollirà tot un seguit d’activitats en la programació satèl·lit de la setmana dels oceans a espais com el Port Olímpic o el Port Vell. Moltes estan coordinades per la Fundació Barcelona Capital Nàutica, l’organisme públic creat amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica de vela.

El Museu Marítim, per exemple, exhibeix una mostra sobre tecnologia nàutica de l’antiga Xina. També hi ha una proposta específica al Museu Arqueològic sobre el patrimoni subaquàtic, amb l’exposició immersiva “Naufragis. Història submergida“. I la Filmoteca oferirà també un cicle especial.

Per anar obrint boca, diumenge, dia 7, a les 12.30 h, al Port Olímpic hi haurà un espectacle de circ de SalvaMars Cirkus que vol conscienciar els més petits de la necessitat de protegir el mar.

Un ‘btv directe’ per tancar la setmana dels oceans

betevé oferirà un programa especial ‘btv directe’ divendres vinent, 12 d’abril, a les 12.30 h, amb connexions a diferents punts de la ciutat i també al Centre de Convencions, punt neuràlgic de la Conferència del Decenni dels Oceans de la Unesco.