(ACN/redacció) El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha avisat que per aixecar l’emergència per sequera cal arribar al 27 o 28 % als embassaments de les conques internes. “Si tenim previsió que hi hagi pluges i arribem a un percentatge important de les conques internes és possible que ens plantegem aixecar l’emergència”, ha dit a Catalunya Ràdio, però ha afegit que cal arribar a nivells com els de l’any passat en aquesta època de l’any. Al seu parer, no tindria sentit “aixecar-la amb els envasaments al 17 o 18 % per tornar a decretar l’emergència al cap d’un mes i mig“. Cal que plogui, ha afegit, com ho va fer els mesos de maig i juny de l’any passat. Sí que ha confiat que no s’entrarà en fase 2 d’emergència a l’estiu si plou una mica.

Les pluges dels darrers dies han fet repuntar les reserves

Ja fa uns dies que el govern va descartar aixecar l’emergència malgrat el repunt en la capacitat dels embassaments per les pluges dels darrers dies. La portaveu de l’executiu, Patricia Plaja va assegurar que “encara que s’arribi al 16 % no hi haurà un canvi de manera immediata”. Va recordar que “s’han de tenir en compte molts factors […] No és el mateix disposar d’unes reserves del 16,5 % al maig, a les portes d’un estiu, que al setembre, a les portes d’una estació humida”.

Tot i que les reserves encara són baixes, els cabals que proveeixen Barcelona tornen a superar el 16 % de capacitat. És la xifra límit amb la qual es podria tornar a la fase d’excepcionalitat, però el govern de moment no preveu fer-ho.