Les platges de Barcelona han perdut entre un 15 i un 30 % de la sorra pels efectes del temporal Nelson aquesta Setmana Santa. El fort vent i les onades, que han arribat en algun moment als sis metres d’alçària, han castigat fortament el litoral barceloní de la mateixa manera que ho han fet alguns temporals més forts en els darrer anys. N’ha parlat al ‘bàsics’ Vicenç Gràcia, enginyer del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC, que ha apuntat que la regressió de les platges obligarà a replantejar els passejos marítims de Catalunya. La raó és que es preveu que l’any 2100 el nivell del mar creixi 84 centímetres.

Actuacions constants per mantenir les platges

L’Ajuntament de Barcelona ja ha explicat que el drenatge que s’està fent per les obres del Port Olímpic servirà per reomplir de sorra les platges més malmeses pel Nelson. En paral·lel, també ha reconegut que probablement hauran de demanar ajuda al Ministeri de Transició Ecològica per acabar de reomplir de sorra el litoral i posar les platges a punt. I precisament, Gràcia alerta que amb això no n’hi haurà prou i, si volem conservar les platges, s’hauran de dur a terme “polítiques d’estudi i intervenció contínues”.

Estratègies combinades per evitar la pèrdua de sorra

Tal com assegura Vicenç Gràcia, fabricar sorra per reomplir les platges és molt car i s’ha d’extreure d’emplaçaments on sigui fàcil recollir-la. Aquests jaciments els trobem al mar, especialment a llocs no gaire profunds on antigament hi havia hagut platges i deltes. Malgrat tot, Gràcia diu que “la sorra emergida no serà suficient a llarg termini”. Per això, aposta per combinar estratègies que evitin l’erosió com l’ús de dunes, la instal·lació de praderies submarines i elements dissipadors d’ones.

L’augment d’onatges del sud obligarà a actuar al port

Un altre problema relacionat amb el canvi climàtic que afectarà el nostre litoral és l’augment dels onatges que venen del sud. Gràcia ha afirmat que s’haurà de replantejar la disposició del port perquè ara mateix les bocanes estan encarades precisament al sud. En la mateixa línia, també és partidari d’aplicar altres mesures com podrien ser la instal·lació d’esculleres més grans i el creixement dels molls.

Entrevista completa a Vicenç Gràcia