No és un fet excepcional veure com les rates neden al tram descobert del rec Comtal, al barri de Vallbona. Aquests dies un equip de betevé ha enregistrat diversos exemplars de rata grisa —o de claveguera— dins l’aigua d’aquesta sèquia centenària. Segons els experts, aquesta espècie de rosegador fa anys que viu en aquest hàbitat, tot un paradís si es compara amb les clavegueres de la ciutat.

La rata de claveguera és un animal molt vinculat a l’aigua. De fet, els experts recorden que el seu hàbitat originari era semiaquàtic, a l’Àsia. “El seu biòtop característic és un lloc on l’aigua sigui un element predominant, per així poder desplaçar-se, fer nius a prop de l’aigua, fugir i fins i tot capbussar-se“, explica Sergi García, membre de Galanthus, una entitat dedicada a l’estudi i a la divulgació del medi ambient.

Aigües freàtiques més netes

A diferència de la rata negra, que fa vida als arbres com els esquirols, a la rata grisa li encanta l’aigua. “No és excepcional que nedin sinó més aviat al contrari“, anota García. Aquesta espècie a la ciutat de Barcelona viu sobretot a les clavegueres i al subsol. Tanmateix, al rec Comtal ha trobat fa temps un curs d’aigua que surt del freàtic del Besòs, molt més neta.

Sota control per part de les administracions

Els experts recorden que aquesta espècie de rosegador és un animal associat al rec Comtal des de ja fa molts anys, tot i que en els darrers mesos les obres properes que s’estan fent a Vallbona i Montcada i Reixac poden haver desplaçat alguns dels exemplars i fer-se més visibles. “Poden ser un problema per a altres espècies si proliferen, perquè són animals omnívors i poden menjar-se els ous de la posta d’un ànec o polla d’aigua”, assenyala García.

En aquest sentit, però, des de Galanthus expliquen que la presència d’aquests animals a l’aigua del rec no ha de ser un motiu d’alarma. “Tant la rata grisa com la negra són objecte de control per part de les autoritat sanitàries perquè viuen vinculades a llocs amb brutícia, on hi pot haver patògens, però si viuen en entorns nets no hi ha cap risc”, recorda García.