Aspecte de la Collada de Toses a 1 d'abril del 2024. Autor: Marc Gassó

La Setmana Santa 2024 ha estat sacsejada pels efectes de la borrasca Nelson. Tot i els desperfectes en moltes platges, les precipitacions de l’última setmana, en forma d’aigua i de neu als Pirineus, han marcat un punt d’inflexió en l’estat dels recursos hídrics de les conques internes de Catalunya.

Aquests primers dies d’abril recordem amb un gust agredolç aquesta darrera batzegada hivernal, veient els Pirineus ben farcits de neu, mentre treu el cap un episodi de calor poc habitual per l’època que deixarà, de ben segur, un paisatge radicalment diferent en qüestió de dies.

Episodi de pluja i neu del 25 al 31 de març, en especial als Pirineus

Fa tot just una setmana es trobàvem immersos en plena Setmana Santa 2024 i, per tant, cabussats sota els efectes de la borrasca Nelson. Un canvi de temps amb diverses tongades de pluja, nevades molt destacables als Pirineus i Prepirineus, fort vent i un temporal marítim a tot el litoral català.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, a cotes mitjanes o altes dels Pirineus i Prepirineus es van acumular més de 50 cm de neu nova, sobretot al Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i la Vall Fosca.

El que és ben evident és que la Setmana Santa 2024 ha deixat empremta. Aquests dies festius han posat punt final a un mes de març que ha estat el mes amb més pluja dels últims dos anys a l’Observatori Fabra.

Les pluges abundants d’aquest episodi també han marcat un abans i un després a gran part de la península Ibèrica. Les reserves hídriques de l’estat espanyol han augmentat en l’última setmana en més d’un 5 % de la seva capacitat total actual. A Catalunya, la pujada ha estat més ínfima, els embassaments del Ter-Llobregat han passat del 16,05 % de la seva capacitat a 25 de març, al 16,94 % a 3 d’abril del 2024. Parlem de gairebé d’una pujada d’un punt percentual apropant-nos al 17 %, una sequera que, evidentment, continuarà.

Si anem una mica més enrere, la pujada ha estat més accentuada. El dijous 7 de març marcàvem el registre de 14,44 %, pel que, en aproximadament un mes, hem pujat dos punts i mig percentuals.

I és que si deixem enrere les dades i mirem l’aspecte dels Pirineus, abans i després d’aquestes nevades, realment no calen paraules. Un bon tou de neu ha fet canviar el paisatge de la serra del Cadí, la collada de Toses i també l’entorn de la Vall de Núria.

Els Pirineus i l’explosió de l’ambient primaveral

Encara que regni la sensació hivernal als pics més elevats de casa nostra, els últims mapes del temps continuen afirmant una pujada molt important de la temperatura. L’ascens tocarà sostre el cap de setmana. Esperem temperatures d’entre vuit i 12 graus més altes de les normals per mitjans de primavera.

Malgrat tot, la possibilitat que es formin núvols costaners al litoral coincidint amb al pic de la calorada, faria que la regió metropolitana i, per tant, Barcelona inclosa, en quedéssim al marge d’aquest ambient tan suau.

Sigui com sigui, aquest episodi d’altes temperatures per principis de mes, de ben segur que deixaran un paisatge dels Pirineus radicalment diferent en qüestió de dies.