(ACN/redacció) Barcelona serà la seu de la Conferència del Decenni de l’Oceà de l’ONU del 2024, un esdeveniment per buscar solucions basades en la ciència per a un oceà sostenible. També cerca establir prioritats conjuntes per al futur. “És un honor per a la ciutat de Barcelona acollir un congrés tan rellevant per al nostre planeta. Som una ciutat del mar i el mar està en la nostra identitat, cultura i economia”, ha declarat Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia responsable de l’Àrea d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, ha destacat que “Catalunya té una llarga tradició com a centre d’investigació marina i ciències del mar. Aquesta sinergia amb la visió d’Ocean Decade converteix Catalunya i Barcelona en un lloc ideal per a la primera reunió en persona de la comunitat mundial d’Ocean Decade”.

Una oportunitat per reflexionar sobre “desafiaments globals”

L’esdeveniment representa una oportunitat única perquè governs, líders, sectors marítims, agents filantrops, universitats, sectors privats i ONG, així com també altres actors, “generin el coneixement necessari” per trobar solucions basades en la ciència per a “desafiaments globals” com el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat, l’economia oceànica sostenible, la contaminació i els perills naturals.

Vladimir Ryabinin, secretari executiu de la COI-Unesco, ha destacat la importància de la conferència com una oportunitat perquè actors de tot el món reflexionin col·lectivament sobre l’ús de la ciència i el coneixement per a la gestió sostenible dels oceans i aplanin el camí per al futur del decenni. La conferència inclourà exemples concrets i millors pràctiques en ciència oceànica per oferir “la ciència que necessitem per a l’oceà que volem”.

La conferència tindrà lloc del 10 al 12 d’abril del 2024 i estarà organitzada per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la Unesco, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Fundació Barcelona Capital Nàutica, i el Comitè Nacional del Decenni de l’Oceà d’Espanya.