No ha passat ni una setmana de l’incendi en una fàbrica de Montornès del Vallès i el Besòs ha recuperat, almenys a simple vista, l’aspecte habitual. El riu sembla net i no fa olor de dissolvent. Però l’endemà del foc el panorama era desolador, gairebé tots els peixos morts al llarg de vuit quilòmetres de la llera del riu. La contaminació de les aigües va provocar una gran mortaldat de fauna aquàtica.

Segons Dani Fernández Guiberteau, president del Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès, “a curt termini això és un desastre ecològic, a llarg termini dependrà de moltes variables i de si les riuades s’emporten els residus que en queden“.

La situació és molt més favorable a la desembocadura del riu, a Sant Adrià de Besòs, on aquest dimarts l’aigua baixava aparantment neta i ja no s’hi veia cap animal mort. Això sí, el Parc Fluvial del Besòs continua tancat per precaució. Segons els experts, La pluja que es preveu aquesta setmana pot ajudar a netejar el riu. Els entesos afegeixen que és difícil de preveure si el llot, el sediment fangós que hi ha al fons del riu, aconseguirà quedar lliure de qualsevol residu tòxic.

Reducció de la biodiversitat

El que és indiscutible segons Fernández és que hi hagut una reducció de la biodiversitat i “això es notarà”. La mortalitat d’algunes espècies de peixos ha estat molt alta: carpes, bagres, llopets de riu, anguiles.  La desaparició de tots aquests exemplars té un impacte en la cadena alimentaria i això afectarà altres espècies perquè no tindran aliment. Per exemple, les llúdrigues, que havien retornat al Besòs.

 

Pla de xoc per recuperar el riu

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va decretar l’emergència per poder recuperar la normalitat del riu, la fiscalia ha obert una investigació per esclarir la situació, i els municipis afectats també han exhibit unitat d’acció. D’una banda, han anunciat un pla de xoc per recuperar el riu; i, de l’altra, asseguren que es personaran com a acusació popular si finalment la justícia estima que l’empresa va cometre un delicte ambiental.

Comparteix a: