Incendi a Montornès del Vallès

L’incendi en una nau de reciclatge de dissolvents i residus industrials a Montornès del Vallès ha provocat una gran columna de fum visible des de Barcelona. 28 dotacions de bombers han treballat des de primera hora del matí per apagar el foc, que s’ha declarat cap a les vuit d’aquest dimecres. Segons han informat els bombers, el foc ha afectat tota la nau però no consten ferits. Protecció Civil ha activat el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (Plaseqcat) i ha recomanat a la població no apropar-se a la zona.

Més de 10 hores després de l’inici del foc, els bombers han donat per controlat l’incendi, que en conseqüència ha provocat un desastre ecològic amb la mort de multituds de peixos al riu Besòs.

Un centenar d’empreses desallotjades

Segons han informat els serveis d’emergència, no s’ha hagut d’evacuar cap persona de dins de la nau que crema, però sí que han evacuat les empreses del polígon industrial Can Buscarons de Baix, així com qualsevol persona que es trobava a menys de 500 metres del foc. En total aquesta mesura ha afectat més de 200 persones. La gran majoria de les empreses desallotjades han pogut tornar al polígon.

Tot i que la columna de fum ha estat ben visible des de Collserola, no ha arribat fins a Barcelona perquè el vent de mestral l’ha empès cap al Maresme.

Consells a la població

Durant l’incendi, Protecció Civil ha aconsellat confinar-se a casa, tancar portes i finestres i evitar desplaçaments innecessaris als ciutadans de Montornès i també d’algunes poblacions veïnes. A mig matí, ha limitat aquest confinament a les persones més vulnerables com gent gran, infants o malalts. A la tarda s’ha aixecat la recomanació de confinament i s’ha desactivat l’alerta del Plaseqcat.

El foc ha estat molt intens i molts usuaris n’han publicat imatges a través de les xarxes socials.

Els Mossos obren una investigació

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir les causes de l’incendi. Efectius de la Divisió de Policia Científica especialitzats en incendis estructurals es faran càrrec de la inspecció ocular. A més, Ecologistes en Acció ha demanat a la fiscalia que investigui si hi ha hagut un delicte contra el medi ambient per les possibles afectacions tant a la natura com a la salut dels veïns pròxims a la zona. CCOO també ha considerat que els plans de contingència de l’empresa no han funcionat.