Fins fa poc no m’havia plantejat seriosament marxar de Barcelona per la contaminació que hi ha“, però ara sí. És el testimoni del Ferran Vergés, que quan van néixer els seus dos fills, bessons, van haver de deixar el pis on vivien al barri de Vallcarca i es van traslladar al carrer d’Aragó. Tot i que sabien que era un carrer amb molt soroll i contaminació, Vergés explica que no van ser conscients de “la gravetat de la contaminació” fins que s’hi van traslladar.

El Ferran Vergés diu que des que és pare és més conscient de la contaminació de la ciutat i que ara està més alerta als estudis que es publiquen sobre els efectes de la pol·lució ambiental en el desenvolupament dels fetus o dels nens petits: “Si tu ja ets conscient que la contaminació t’afecta físicament com a adult, quan parlem de nens petits aquesta contaminació afecta molt més“.

Per tot això es plantegen marxar de la ciutat però mentre no fan el pas prenen mesures per intentar reduir l’exposició a la contaminació dels seus fills. A casa, han instal·lat unes finestres noves de doble vidre, que se sumen a les d’un sol vidre que ja hi havia al pis. Quan surten, intenten evitar caminar pel carrer d’Aragó i busquen trajectes per carrers amb menys trànsit encara que hagin de fer més volta. Sempre que poden, també intenten passar els caps de setmana fora de Barcelona.

Millor transport públic, menys cotxes

El Ferran Vergés té un cotxe que comparteix amb la família del seu germà però quan entri en vigor la zona de baixes emissions ja no podrà circular per la ciutat. Es plantegen comprar-ne un de nou que sigui menys contaminant. Tot i això, considera que vivint a Barcelona no sempre és necessari tenir cotxe, ja que el transport públic representa una bona alternativa. Ara bé, sempre hi ha marge de millora: Vergés creu que augmentar la freqüència i els horaris del transport públic de la ciutat afavoriria que la gent utilitzés menys els cotxes.

FERRAN VERGÉS | VEÍ CARRER D’ARAGÓ

El Ferran Vergés fa molts anys que viu a Barcelona i quan van néixer els seus dos fills, ara fa tres anys, es va traslladar al carrer d’Aragó. Diu que no va ser conscient dels nivells de contaminació de Barcelona fins que va anar a viure en un dels carrers amb més trànsit de la ciutat.

Ara que és pare diu que és més conscient dels efectes de la contaminació en el desenvolupament dels nens petits i que està més atent als estudis que es publiquen sobre el tema. Tot i que prenen mesures per intentar minimitzar la seva exposició a la contaminació, i sobretot la dels seus fills, s’està plantejant mudar-se fora de la ciutat, o almenys en un barri amb menys contaminació.