Les festes de Nadal no s’escapen de les reivindicacions i la plataforma veïnal Eixample Respira ha aprofitat aquestes dates per recordar la preocupació per la contaminació a la ciutat. Això sí, ha criticat la qualitat de l’aire del districte a través d’una de les nadales més populars: ‘A 25 de desembre’, popularment coneguda com ‘Fum, fum, fum’, que és justament el que no volen respirar.

Han versionat els versos de la cançó amb estrofes que diuen:

“A l’Eixample cada dia
respirem un aire brut,
la salut ens perjudica
i ens morim de mica en mica”

Al llarg de la nadala també fan referències a problemàtiques que han reivindicat últimament com, per exemple, que el 92 % dels centres educatius de l’Eixample superen els límits de pol·lució, la densitat de trànsit que no deixa espais a les bicicletes o la zona de baixes emissions.

També envien un missatge a les institucions:

“Fa 10 anys que ens ofeguem
no podem més, no podem més,
i els que manen van dient que
aquí no estem tan malament”

Per fer aquesta nadala, Eixample Respira ha comptat amb la col·laboració de personalitats del món de la música. Per exemple, han agraït al compositor Albert Guinovart que els hagi deixat versionar la lletra utilitzant la seva música. A més, han comptat amb la col·laboració del pianista Josep Buforn, dels cantaires d’El Cor Canta i del tenor Beñat Egiarte, que els dirigirà.

L’estrena de la nadala, a la plaça Sant Jaume

La plataforma veïnal cantarà la nadala per primera vegada dijous 19 de desembre a la plaça de Sant Jaume a les 18 h. A través de les xarxes socials, han convidat veïns, entitats i barcelonins a acompanyar-los. D’aquesta manera volen desitjar un 2020 sense fum i sense contaminació i fer sentir la seva reivindicació a l’Ajuntament de Barcelona.