A partir d’aquest dilluns i fins al 10 de gener, les escultures de gossos de formigó tornen a estar exhibides per sensibilitzar sobre l’abandonament animal. Les 10 figures s’han col·locat a 10 centres cívics diferents, un per districte. Cada equipament té també fullets sobre el procés d’adopció i la compra responsable d’animals de companyia. L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania en una època de compres i consumisme sobre la tinença responsable de mascotes. La iniciativa forma part de la campanya de l’Ajuntament de Barcelona “Per Nadal, millor adopta!”.

10 figures a 10 districtes

Els gossos s’han col·locat al Pati Llimona, a Ciutat Vella; al Centre Cívic Borrell, a l’Eixample; a les Cotxeres de Sants, a Sants-Montjuïc; a Joan Oliver “Pere IV” a Les Corts; a la Casa Orlandai a Sarrià-Sant Gervasi; al Centre Cívic el Coll, a Gràcia; a la Teixonera, a Nou Barris; al Centre Cívic Navas, a Sant Andreu i al Centre Cívic Sant Martí. A Can Basté, a Nou Barris també n’han col·locat un, tot i que la figura s’ha malmès una mica durant el trasllat.

Aquestes estàtues formen part de la guardonada campanya “GosSOS” i simbolitzen gossos que han estat abandonats o perduts i es troben al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB). L’any 2018 va col·locar fins a 20 figures a fanals de la ciutat. En aquesta ocasió, cada figura portarà imprès el lema de la campanya: “Per Nadal, millor adopta!”.

Les adopcions baixen

La segona acció que preveu aquesta campanya ideada per Ogilvy és la presència durant dos dies en un estand de la plaça de Catalunya del CAAB i altres protectores. El 21 i 22 de desembre, des de les 11 fins a les 20 hores, es donaran a conèixer els centenars de gossos i gats que busquen una família adoptiva.

Fins al novembre del 2019 el CAACB va registrar 1.618 entrades de gats i gossos. La dada suposa una reducció respecte al 2018. 544 mascotes van poder ser retornades a les famílies perquè estaven correctament identificades. També ha baixat el nombre d’adopcions: des de principis d’any s’han fet un total de 858 (425 gossos i 433 gats).

Un animal, regal estrella per Nadal

Segons un estudi de la Fundació Affinity, els animals de companyia continuen sent un dels regals estrella per Nadal, però en el 60 % dels casos no respon a una decisió consensuada per tota la família, sinó que la decisió final és un dels membres.

Segons aquest informe, el 45 % de les famílies espanyoles amb fills d’entre tres i 13 anys es planteja adoptar o comprar un animal. Però, en fer-ho, moltes, el 57 %, considera que la responsabilitat principal de tenir-ne cura és dels nens, i no ho veu com una responsabilitat de tota la família.

Per això, insisteixen a assenyalar que “un animal és un ésser viu, no una joguina o un regal. Si decidim incorporar un gat o un gos a la família, hem de tenir en compte que estarà amb nosaltres més de 10 anys”. Isabel Buil, directora de la fundació, afegeix que “és una decisió vital que s’ha de prendre de forma meditada i per consens”.