incendi Montornès

(ACN) La Fiscalia de Medi Ambient, Urbanisme i Patrimoni Històric ha obert diligències per investigar la contaminació generada per l’incendi en una nau de reciclatge de dissolvents i residus industrials a Montornès del Vallès, segons han informat fonts del ministeri públic. L’aigua de l’extinció del foc va arribar al riu i ha provocat la mort de nombrosos peixos, com ara carpes, bagres i anguiles, una espècie que al Besòs està en perill d’extinció.

De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha qualificat de “molt alt” l’impacte ecològic de l’incendi sobre el riu. Tot i això, l’ACA ha afegit que en aquests moments no té indicis d’un delicte ecològic.

Els ajuntaments afectats per la contaminació ambiental es reuniran aquest divendres per exigir responsabilitats a les administracions competents i a l’empresa.

L’alcaldessa, Ada Colau, ja va lamentar aquest dimecres les terribles conseqüències de l’incendi i va demanar que se n’investiguin les causes perquè no quedi impune.

A més, segons va informar el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’empresa afectada, Ditecsa, ha estat multada pel govern dues vegades, amb 10.000 euros per una qüestió ambiental i amb 48.000 euros per excés d’emmagatzematge. Segons l’executiu, el Programa d’inspecció ambiental integrada de Catalunya va determinar el 2018 que l’empresa no complia amb les prescripcions com a gestor de residus de l’autorització ambiental integrada.

A més, la planta també està sotmesa a un programa d’inspecció de l’Agència de Residus, que el 2017 va detectar-hi l’excés d’emmagatzematge, envasos buits fora de lloc i manca de traçabilitat en la gestió documental de residus. Tot i això, cap dels dos incompliments no suposaven riscos per al medi ambient, segons va informar l’executiu.