L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat “unitat d’acció i una resposta immediata” de tots els ajuntaments afectats pel vessament de dissolvents a l’aigua del riu Besòs. Colau també ha advertit que si la Fiscalia estima que hi ha indicis que l’empresa podria haver comès un delicte ambiental, els municipis es personaran a la causa com a acusació popular. Ho ha dit després de la trobada del Consorci del Besòs aquest divendres per acordar una acció conjunta.

Les administracions han reconegut que es tracta d’un fet greu i que han assegurat que treballaran conjuntament per fer un pla de xoc per recuperar el riu Besòs.

Colau també ha fet una crida a la calma. Afirma que abans de prendre accions legals, cal tenir els resultats de les mostres de controls de l’aigua que l’Agència Catalana de l’Aigua està fent al riu. Els Mossos d’Esquadra i els agents rurals també han recollit proves que han traslladat a la Fiscalia de Medi Ambient, Urbanisme i Patrimoni Històric, que ha obert una investigació per esclarir la situació.

L’alcaldessa també ha dit que la Generalitat ha obert un expedient i que els municipis han demanat estar informats de totes les conclusions que se n’extreguin.

Pla de xoc per recuperar el riu

Després de la trobada, els alcaldes han exhibit un optimisme moderat. Han desmentit que l’accident que va causar la mort de centenars de peixos hagi fet retrocedir la situació mediambiental del riu 30 anys enrere. L’Agència Catalana de l’Aigua va decretar l’emergència per poder recuperar la normalitat del riu i aquest divendres els municipis han anunciat un pla de xoc conjunt per recuperar-lo.

A banda, també ha dit que es revisaran els protocols d’actuació en cas d’episodis d’aquest tipus.

La presidenta del Consorci del Besòs i tinenta d’alcalde, Janet Sanz,ja va avançar hores abans que els muncipis volen demanar explicacions i responsabilitats a l’empresa de Montornès del Vallès on hi va haver un incendi. Aquesta companyia ja va rebre sancions per mal tractament de residus amb anterioritat. A banda de Janet Sanz i l’alcaldessa de Barcelona també han participat a la reunió Núria Parlón (alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet), Joan Callau (alcalde de Sant Adrià de Besòs), Àlex Pastor (alcalde de Badalona), Lluís Ridao (director de l’ACA) i Mercè Rius (directora general de Qualitat Ambiental).