Contaminació a Barcelona

D’entre les 10 candidatures a ser considerades el neologisme de l’any 2019, les 6.400 persones que han participat en la crida han escollit “emergència climàtica” i animalista“. És la sisena edició d’aquest procés participatiu que organitza l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans. 

La diferència de vots entre la primera opció i la segona, emergència climàtica (21,6%) i animalista (20.9%), ha estat tan petita que han decidit que les dues han estat guanyadores. Ara, la Secció Filològica de l’IEC valorarà la possibilitat d’incorporar els dos neologismes en el diccionari  a través de la comissió lexicogràfica, que serà l’encarregada de decidir si s’incorporen al diccionari normatiu. 

Els altres neologismes finalistes han estat: trap (12,3%), vermuteria (11,6%), exoplaneta (8,7%), umami (8%), residu zero (5,9%), xipar (4%), pactòmetre (2,5%) i bicitaxi (0,6%).

En les edicions anteriors es van triar els neologismes següents: el 2014 va ser el mot “estelada”; el 2015, “dron”; el 2016, “vegà, -ana”, el 2017, “cassolada” i el 2018, “sororitat“.

“Mena” va caure de la llista

Entre les 10 paraules inicials, hi figurava el mot “mena“. Una decisió que va ser criticada des de diversos sectors. El mateix Departament d’Afers Socials va demanar als organitzadors que rectifiquessin en considerar que aquest terme “estigmatitza, denigra i deshumanitza un col·lectiu de menors”.

L’IEC i la Pompeu Fabra van rectificar i van substituir “mena” per “bicitaxi”.