L’endemà de l’incendi en una fàbrica de Montornès del Vallès les conseqüències es poden comprovar a simple vista. El desastre ecològic ha deixat un rastre de peixos morts al llarg de vuit quilòmetres de la llera del riu. El tram del riu més afectat per l’incendi va des de Montornès del Vallés fins a Santa Coloma de Gramanet. Aquí, la majoria de peixos i anguiles han desaparegut. Segons David Perpinyà, veterinari i un gran coneixedor de la zona, “el vessament ha fet que gairebé el 100 % de peixos hagin mort “.

La situació, segons l’expert, trigarà anys recuperar-se, especialment en el cas de les anguiles. Després de dècades sense presència al Besòs (com a conseqüència de la contaminació) aquests animals van tornar al riu cap a l’any 2000. Perpinyà afirma que “la recuperació de la població que hi havia al riu fa només dos dies, serà un procés llarguíssim”. Explica, però que la situació no és tan greu en el tram que va des de Santa Coloma i fins a la desembocadura del riu Besòs.

L’ACA declara l’emergència

L’Agència Catalana de l’Aigua ha declarat l’emergència i els tècnics estan analitzant la qualitat de l’aigua després de l’incendi. Expliquen que és difícil poder quantificar la quantitat d’animals morts, ja que diverses entitats ja n’han retirat alguns de la llera del riu. Des d’aquest dimecres estan duent a terme inspeccions per determinar l’alteració de l’aigua del riu.

Els ajuntaments afectats pel desastre, exigiran responsabilitats. L’alcaldessa Ada Colau creu que cal actuar amb urgència per recuperar l’ecosistema. De la seva banda, la Fiscalia ha obert una investigació per esclarir els fets.