aca emergencia besos

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l’emergència al riu Besòs arran de l’incendi a Montornès del Vallès en una planta de reciclatge. Des d’aquest dimecres a la nit, tècnics de l’organisme treballen per retirar els peixos morts per culpa del dissolvent que va arribar al riu, i també per analitzar la qualitat de l’aigua.

L’ACA recorda que l’aigua del Besòs no suposa un risc per a la salut pública perquè no s’usa ni per al reg ni per al subministrament a les llars, però ha explicat que durant les properes setmanes seguirà prenent mostres d’aigua “per avaluar la possible afectació i fer-ne un seguiment”. Com a mesura preventiva mentre no es recupera la normalitat, el Parc Fluvial del Besòs estarà tancat.

Per ara els controls de l’aigua s’estan fent només al riu, tot i que l’ACA no descarta fer-ne més tard a les platges. Fonts de l’agència han explicat que el fet que l’incident hagi passat a la tardor comporta que l’arribada a les platges hagi estat molt menor (perquè no hi ha banyistes) i, a més, el riu ha baixat amb més aigua que a l’estiu.

Recompte complicat dels peixos morts al riu Besòs

Una de les imatges més impactants de l’incident —a banda de les flames baixant pel mateix riu en el moment de l’extinció— és la de desenes o centenars de peixos morts surant a l’aigua. Aquest dijous, l’ACA ha explicat que és complicat fer un recompte dels exemplars morts perquè hi ha treballant diferents entitats sobre el terreny.

A banda de l’ACA, també estan retirant peixos morts el Consorci del Besòs i l’Associació de Defensa dels Municipis. Properament totes tres entitats posaran en comú les dades de la recollida d’exemplars.

Preocupació de les administracions

En paral·lel a les tasques per recuperar la normalitat al Besòs, els ajuntaments dels municipis de l’entorn han expressat la seva preocupació. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha insistit en la necessitat de recuperar el corredor verd, i junt amb els municipis de Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet demanarà responsabilitats a l’empresa de reciclatge i a les administracions competents.