El 2022 està fulminant nombrosos rècords meteorològics a Barcelona i Catalunya. Ja va fer tota una declaració d’intencions el primer dia de l’any i, de moment, ja s’han sobrepassat la vintena de rècords a Barcelona, gairebé tots, evidentment, lligats a les altes temperatures.
Les altes temperatures s’enduen la majoria de rècords
La sorpresa va ser majúscula el primer dia de l’any. L’1 de gener l’Observatori Fabra va assolir una màxima estratosfèrica de 22,1 ºC que va deixar enrere el rècord anterior de 21,8 ºC del gener de l’any 2016. No havíem tingut mai tanta calor en un mes de gener, mai tan aviat i mai abans per sobre dels 22 ºC al gener. Primer dia de l’any i primer rècord al sac. A més, havia estat la nit de cap d’any més càlida registrada.
La temperatura va anar fent alts i baixos durant l’hivern, però sempre amb una temperatura mitjana molt més elevada de la que és habitual. De fet, tot i no ser rècord, el febrer d’enguany va registrar el dia 18 una de les temperatures més altes registrades al febrer a l’Observatori Fabra.
Després d’un març força fresc per la manca de sol va arribar un abril que, sense fer rècords, ens ha deixat uns registres de fred més que remarcables. El dia 2 d’abril es va anotar una mínima de només 0.5 ºC, el quart registre més baix a l’abril a l’Observatori Fabra i amb quatre flocs de neu que van fer que el mateix 2 d’abril es registrés la nevada més tardana des del 1977.
I així vam arribar al maig, quan vam fulminar rècords que semblaven inabastables. El 22 de maig del 2022 s’ha convertit en el dia més calorós registrat en un mes de maig. A l’Observatori Fabra es van registrar ni més ni menys que 34,4 ºC i s’ha superat amb escreix el rècord anterior, del 2001.
Les altes temperatures es van allargar bona part del maig i això va fer caure el tercer rècord lligat a la temperatura: no havíem tingut mai un maig tan càlid com el viscut enguany i amb una diferència de més d’un grau respecte del rècord anterior. Maig havia fet de juny i el canvi climàtic tornava a escena. Maig encara ens va deixar un altre rècord: no s’havien registrat mai tants dies amb més de 30 ºC al mes de maig. Enguany, fins a quatre jornades per damunt d’aquesta xifra. Inèdit.
Juny no ha defraudat i ha seguit la petjada del maig, amb calorades totalment fora de lloc i desmesurades. L’onada de calor va marcat rècords històrics a Catalunya, on s’han superat els 43 ºC per primer cop en una primera quinzena de juny, però a Barcelona no s’ha assolit cap rècord de temperatura màxima.
En canvi, hem tingut nits duríssimes i, tant és així que, sense ser rècord, trobem que el 17 de juny s’ha registrat la segona mínima més alta registrada mai en un mes de juny i una de les nits més càlides registrades mai en tota la història, inclosos els mesos de juliol i agost.
Juliol i agost han continuat amb la particular piconadora de temperatura que, tot i que no ens van deixar cap rècord absolut, ens ha donat diversos podis de temperatura gens menyspreables.
I va arribar setembre, amb la primera quinzena de mes més càlida registrada mai. Només un final de mes relativament fresc va fer que el mes no acabés entre els més càlids.
Al setembre es va superar també el rècord històric de nits tropicals a Barcelona, tant a l’Observatori Fabra com al centre de la ciutat, on se n’han registrat també sistemàticament durant el mes de setembre i on el còmput ha acabat en 132 nits tropicals. Gairebé 4 mesos i mig seguits totes juntes.
Octubre ha acabat de rebentar-ho tot. Nou rècord sonat de temperatura mitjana, superant en més d’un grau el rècord anterior, segona quinzena de mes també més càlida i punt final amb la nit de castanyada més càlida registrada mai.
Octubre ha posat final a un període de sis mesos extraordinari en que la temperatura ha estat gairebé sempre molt per sobre de la mitjana i que ha estat digne de ple estiu de cap a fi: sis mesos gairebé sencers.
Novembre tampoc ha passat desapercebut: ha estat el més càlid registrat mai, amb la primera quinzena més càlida de la seva història i el mes de novembre amb més registres de 20 ºC des que es tenen dades. Tres rècords d’una tacada que acabaran amb la tardor més seca i càlida registrada mai. Increïble.
I desembre acaba per la porta gran. Rècord històric de temperatura màxima en un mes de desembre en més de 100 anys. El 2022 acaba com va començar, amb rècords. I és que serà l’any més càlid registrat mai.
Setze rècords, tots lligats a la calor desmesurada.
El mar també ha fet rècord
Lligat també a les altes temperatures que hem viscut darrerament han arribat diversos rècords sonats pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar.
En Diego Lázaro, que recull minuciosament dades de temperatura de l’aigua del mar a Barcelona des de fa més de 15 anys, no havia registrat mai un valor tan alt de temperatura a mitjans de maig, ni tampoc a les setmanes 29,30 i 37, 38, 42 i 43 de l’any.
A més a més, s’ha registrat l’aigua del mar més càlida registrada mai (el 21 de juliol, 28,5 ºC) i l’aigua del mar més càlida en còmput mitjà al juny, juliol, setembre i octubre, així com també del període trimestral de l’estiu (juny a agost) i també el de la tardor (setembre a novembre). 14 rècords de calor només al mar.
I això, quan a finals de març es va registrar la que era la temperatura de l’aigua del mar més freda en quatre anys i una de les més baixes registrades mai pel Diego Lázaro.
Molts núvols però poca pluja
El mes de març vam tenir molts núvols, moltíssims, cosa que va facilitar aquest descens de l’aigua del mar registrat a l’espigó del Gas, a la Barceloneta.
De fet, hem tingut tants núvols, que el març d’enguany s’apunta rècord número 31 que comentem en aquest escrit: no havíem tingut mai tan poc sol des que es prenen registres a l’Observatori Fabra. Des del 1968 no hi havia hagut mai cap mes amb menys insolació que el març del 2022. Cap mes de l’any, els hivernals inclosos.
I la pluja s’ha apuntat el 32è i 33è rècords d’aquest 2022. La manca de pluja més aviat, en un rècord que s’ha superat dos cops!
El període anual que va del 25 de febrer del 2021 al 24 de febrer del 2022 tenia ja el dubtós honor de ser l‘any en què ha plogut menys en tota la sèrie de dades de l’Observatori Fabra: només 288,9 litres caiguts, que no arriben ni a la meitat dels 620 que constitueixen la mitjana. Un rècord que ha quedat rebentat aquest novembre, amb menys de 280 litres caiguts en els 365 dies anteriors al 25 de novembre. Barcelona ha fet de Múrcia o Alacant, si més no pluviomètricament.
Queden encara uns dies per acabar el 2022. Caurà amb tota probabilitat el rècord anual de temperatura mitjana i també l’any més sec registrat en més de 100 anys. Quin any!