record calor maig 2022
foto: Alfons Puertas

Barcelona ha viscut el mes de maig més càlid que s’ha registrat mai en els més de 100 anys que l’Observatori Fabra fa que recull dades. Un altre rècord. No hi ha hagut mai tanta calor en un maig ni uns registres tan desorbitats, tant pel que fa a la temperatura màxima absoluta com pel que fa a la mitjana de tot el mes.

Més d’un grau més que l’antic rècord

Superar rècords de temperatura està deixant malauradament de ser notícia en un context d’escalfament global en el qual el nostre clima s’encamina cada cop més a valors de temperatura més elevats. Ara bé, superar un rècord de temperatura mitjana en més d’un grau és una autèntica barbaritat. I això ha passat aquest mes de maig del 2022.

maig 202220,7 ºC*
maig 202019,4 ºC
maig 192219,1 ºC
maig 200518,9 ºC
maig 200918,9 ºC
Els maigs més càlids registrats a l’Observatori Fabra

Amb dades encara oficioses, pendents de confirmació durant les properes hores, els 20,7 ºC de temperatura mitjana registrats durant aquest mes de maig hauran superant en 1,3 ºC el rècord que hi havia, de 19,4 ºC del maig del 2020. Els 20,6 ºC són un registre molt més digne del juny. De fet, fins a 63 mesos de juny (dels 108 de què es tenen dades) tenen una temperatura mitjana inferior a la del mes de maig d’aquest 2022, cosa que posa de manifest l’excepcionalitat del maig que deixem enrere. Gairebé un 60 % dels mesos de juny han estat més frescos que el maig del 2022.

L’anomalia total del maig d’enguany respecte de la mitjana climàtica és de 3,5 ºC. Dels 20,7 ºC registrats als 17,2 ºC que té de mitjana el trentenni 1991-2020. L’anomalia s’eleva fins als 5 ºC si ho comparem amb el període 1961-1990 que el Meteocat encara fa servir per a la seva comparativa. Una barbaritat difícil de digerir.

Mai tants dies per damunt dels 30 ºC

El maig d’enguany ens ha deixat el rècord sonat de temperatura màxima registrat mai a Barcelona en un mes de maig. Els 34,4 ºC registrats el diumenge 22 de maig constitueixen un registre insòlit i difícil d’imaginar en un mes de primavera com el maig i superava en un grau l’antic rècord, del 2001. El cert és que, sense fer soroll, aquest maig ha traspassat diversos rècords. Al de temperatura mitjana i temperatura màxima absoluta hi hem de sumar el de l’aigua del mar, que no havia estat mai tan calenta.

I un altre que pot passar desapercebut és el que fa referència als dies en què s’ha superat la marca dels 30 ºC. Passar dels 30 ºC al mes de maig, sense ser excepcional, era un fet força difícil de trobar. Tant és així que, fins enguany, només 10 dies del mes de maig havien aconseguit superar la marca dels 30 ºC (dels més de 3.300 dies de maig que té la sèrie de l’Observatori Fabra). Només un 0,3 % del total. Prop d’un registre de maig de cada 10 anys.

El maig d’aquest 2022 ens ha deixat quatre registres de més de 30 ºC, un fet que eleva fins a 14 el total i que supera els tres dies registrats a finals de maig del 2001, que fins ara constituïa el maig amb més dies que havien superat els 30 ºC a Barcelona.

El canvi climàtic torna a escena quan observem que nou dels 14 registres de més de 30 ºC en un mes de maig són del segle XXI i quan el maig del 2022 conté gairebé els mateixos dies de maig amb més de 30 ºC que tot el segle XX. Hem passat d’un dia de maig de cada 10 anys a gairebé un de cada dos. Indrets amb sèries de més de 20 anys com la Vila Olímpica (Aemet) han superat enguany, per primer cop, la marca dels 30 ºC en un mes de maig.

I juny comença amb intensitat

Tot i que un mes de maig amb molta calor no ha d’implicar un estiu necessàriament llarg i dur, el cert és que juny comença amb un pic de calor i els pronòstics estacionals són francament pessimistes per al període estiuenc, per al qual auguren una temperatura mitjana clarament superior a la que seria habitual.

La pluja, una variable que està marcant mínims històrics des de fa dos anys, sembla que continuarà fent vaga en els mesos que més li costa treballar. El temps acabarà dictaminant sentència.