aigua mar Barcelona

Fer un bany a la platja a tocar de la castanyada enguany és un petit plaer a l’abast de tothom, fins i tot dels més fredolics. Les altes temperatures que tenim, en un estiuet que sembla no acabar-se mai, han contribuït a mantenir una aigua del mar extremadament càlida tenint en compte que som a les acaballes d’octubre.

L’aigua del mar encara supera els 23 ºC

La temperatura de l’aigua del mar mesurada a la boia que la xarxa de ports de l’estat té a Barcelona continua marcant dades desmesurades i, encara dijous se superaven els 23 ºC, amb màxims que s’acostaven tímidament als 24 ºC.

La dada, escandalosament alta, supera en més de dos graus la que seria l’habitual d’aquestes dates (21 ºC) i torna a tirar cap amunt després d’un estiu que ha marcat rècords històrics i que semblava que, a principis de mes, havia ja corregit bona part d’aquesta anomalia.

Rècords històrics de temperatura de l’aigua del mar, un darrera de l’altre aquest 2022

Rècord històric en aquesta època de l’any

Els 23,5 ºC registrats a la boia de Barcelona aquest dimecres a la tarda superarien per dues dècimes el registre de temperatura de l’aigua registrada aquest mateix any, el 30 de juny. Aleshores, en Diego Lázaro va mesurar 23,3 ºC.

Però encara hi ha més. Els 23,5 ºC d’aquests dies superen folgadament la temperatura mitjana de finals de juny i principis de juliol, que segons les dades del Diego Lázaro, se situa en 22,8 ºC. L’aigua del mar, igual que la temperatura que tenim en superfície, continua recordant molt més a l’estiu que no pas a la tardor.

Els 23,2 ºC registrats aquests dijous pel Diego Lázaro són ja una dada inèdita a finals d’octubre en els més de 15 anys de dades que té la sèrie que, minuciosament, elabora setmanalment en Diego des de l’any 2006.

La temperatura més alta registrada mai en aquests mesos de l’any se situava en 22,1 ºC dels anys 2008 i 2013, prop d’un grau per sota del que tenim ara mateix.

La setmana vinent continuarà fent estiu

I no hi ha cap canvi a la vista més enllà de petites oscil·lacions de la temperatura. Continuarem també sense entrades de nord o vents terrers que puguin servir per fer aflorar aigua més fresca en superfície i es continua veient una situació gairebé encalmada que l’únic que pot fer és facilitar que la làmina superior d’aigua continuï aguantant unes temperatures que, o molt canvien les coses, o tornaran a fulminar un altre rècord la setmana vinent.

El fred no arribarà, com a mínim, fins passada la castanyada

Arribar als 24 ºC (una dada més pròpia de mitjans de juliol) no sembla pas descabellat en una setmana que ens encaminarà a una castanyada que també es presenta excepcionalment càlida.

Fer un bany a la platja en plena castanyada mai no haurà estat tan fàcil en un octubre que probablement també acabi fulminant el rècord històric de temperatura en superfície. Benvinguts al present.