sortida sol novembre 2022
foto: Alfons Puertas

Aquest 2022 continua fent història en un any extraordinàriament càlid. Quan encara falta una setmana per acabar el mes ja s’ha superat un altre rècord a l’Observatori Fabra i també a l’aeroport del Prat. No s’havia superat tants dies la marca dels 20 ºC al novembre.

L’última jornada en què s’ha superat aquesta fita ha estat aquest dimecres, 23 de novembre, amb l’entrada del vent de ponent.

El miracle que necessitaria el 2022 per evitar ser l’any més càlid

Superar els 20 ºC, un fet poc habitual però cada cop més freqüent

Assolir els 20 ºC al novembre és un fet que estem normalitzant però que, fins fa no gaire, era ben poc habitual a l’Observatori Fabra. En els 109 anys de dades, només 119 dies del novembre (d’un total de 3.282) han aconseguit aquesta fita. Si dividim ràpidament, prop d’un cop l’any.

Ara bé, dels 120 dies que hem superat els 20 ºC, més de la meitat (68) corresponen al segle XXI. Hem passat d’un fet puntual a una marca que s’assoleix amb força recurrència. Tant, que el darrer mes de novembre que no va superar aquesta marca és de fa 10 anys, del 2012, quan durant al segle XX trobem nombrosos “forats” al novembre sense dies suaus.

Novembre estava fent d’octubre

El mes de novembre, que va començar amb la nit de la castanyada més càlida registrada mai, està tenint un comportament novament del tot anòmal. Tant és així que la temperatura mitjana d’aquests primers 15 dies se situava en 17,4 ºC, una xifra que superava fins i tot la mitjana habitual del mes d’octubre (17,1 ºC per al trentenni més recent 1991-2020).

Els primers 15 dies de novembre han superat en més de 3 ºC la mitjana habitual d’aquestes dates i superarien en 5 ºC la mitjana mensual de novembre.

Quina posició ocupa cada mes al rànking dels més càlids?

El fred sembla haver arribat de cop i el cert és que els darrers dies han començat a corregir una anomalia escandalosa que, encara avui, va més d’ 1ºC per sobre del rècord precedent, del novembre del 2020.

L’aeroport del Prat, també nou rècord

Tot i que pel que fa als dies de novembre amb màximes de més de 20 ºC la tendència no és tan clara com a l’Observatori Fabra, altres indrets de Barcelona indiquen un patró similar.

A l’aeroport del Prat, amb dades des de l’any 1950, s’han tornat a registrar més de 20 ºC aquest dimecres, cosa que eleva el còmput mensual fins a 18 en el que constitueix un nou rècord absolut, superant els 17 dies de l’any 2006.

S’han superat ja els 20 ºC en 18 dies d’aquest novembre, quan les dades diuen que només un 17 % dels dies de novembre dels darrers 72 anys aconsegueixen aquesta fita, l’equivalent a uns cinc dies cada novembre. Ja en tenim 18, més del triple, i d’aquesta manera se supera el rècord vigent fins ara, del novembre del 2006.

A les Corts, rècord pendent

I tot i així, l’observatori de les Corts encara no ha superat el seu màxim de dies amb màximes de més de 20 ºC en un mes de novembre. La marca a superar en aquest cas és de 20 dies, del novembre del 2006. Veurem si aquests 7 dies que queden de mes serveixen per igualar o superar també aquesta marca o si, per contra, el 2006 manté encara aquest “privilegi”.

Veurem també si els 15,8 ºC de mitjana provisional mensual queden corregits a final de mes. El novembre més càlid registrat a Barcelona és, de moment, el del 2020 amb 14,7 ºC. De moment.