temporal de mar a Barcelona
temporal de mar d'aquest març del 2022

La temperatura de l’aigua del mar a Barcelona també nota la manca del sol d’aquest mes de març. Als continus dies de temporal marítim se li suma la poca insolació, cosa que ha afavorit un fort descens de la temperatura de l’aigua del mar que marca només 12,6 ºC, el valor més baix dels darrers quatre anys.

Cal remuntar-se a principis de març del 2018

Diego Lázaro realitza minuciosament i cada setmana des de l’any 2006 la medició de la temperatura de l’aigua del mar a la Barceloneta.

Lázaro ens explica que els 12,6 ºC registrats a un metre de fondària és la temperatura de l’aigua del mar més baixa des de principis de març del 2018, quan un 2 de març va anotar una temperatura de 12,5 ºC després d’un episodi de baixes temperatures acompanyat de neu fins a les platges.

De fet, després d’episodis de neu trobem algunes de les temperatures de l’aigua del mar més baixes registrades a la Barceloneta. El 2010, poc després de la gran nevada del 8 de març, Lázaro va anotar 12,4 ºC

mesura temperatura aigua del mar
Diego Lázaro realitzant una observació. Arxiu del 2019

Només el 2006 queda per sota d’aquest 2022 en aquestes altures d’any

No és, però, el valor més baix assolit a finals del mes de març i tampoc el valor més baix assolit mai per Diego Lázaro en els prop de 17 anys que fa que anota setmanalment les dades de la temperatura de l’aigua del mar.

Segons Lázaro, el 2006, l’any de l’inici de les mesures de la temperatura de l’aigua del mar, es va anotar una temperatura de 12,5 ºC en la setmana 12 de l’any, una dècima per sota dels 12,6 ºC anotats la mateixa setmana d’aquest 2022, un registre que és gairebé un grau i mig inferior al que seria habitual en aquestes dates .

La temperatura de l’aigua del mar més baixa registrada mai per Lázaro és d’un ja llunyà 9 de febrer del 2006, amb una marca de només 11,8 ºC.

Per què una aigua del mar tan freda?

Per explicar aquest comportament anòmal de la temperatura de l’aigua del mar cal mirar molts factors, tant atmosfèrics com oceanogràfics.

D’entrada no cal ser gaire intuïtiu per veure que estem patint el mes de març amb menys sol en més de 50 anys. Aquesta manca de sol fa que, d’una banda, la temperatura atmosfèrica pugui pujar poc i, de l’altra, que no hi hagi acció efectiva directa dels raigs solars sobre la superfície aquàtica. Això fa que, d’entrada, sigui molt difícil un escalfament del mar.

termòmetre
Instrumental emprat per mesurar l’aigua del mar. Autor: Diego Lázaro

Lázaro ens fa l’observació que la pluja caiguda també hi juga un paper important i és que, en ser més dolça i menys salina que la del mar, és també més freda i se sol acumular en la capa més superficial del mar.

Però el que passa al mar va molt més enllà.

Fa dues setmanes senceres que tenim temporal marítim. Dies i dies amb onatge fort que fa que es barregi la totalitat de la capa marina, fent que la temperatura del mar quedi molt més homogènia que el que és habitual i fent desaparèixer la capa més càlida superficial que apareix quan la mar està encalmada.

A més a més, Lázaro indica que tenir un corrent de vent permanent del primer quadrant (de nord-est) fa que arribin aigües més fredes procedents de la Ligúria i el golf de Lleó.

I, per últim, la transparència de l’aigua, que amb el temporal ha estat nul·la i que dificulta que, la poca radiació solar directa que ha arribat aquest mes, hagi contribuït a escalfar l’aigua del mar.

La temperatura de l’aigua del mar ja hauria d’haver començat a pujar

Per a Diego Lázaro, el retrocés de la temperatura de l’aigua del mar d’aquesta darrera setmana, sense ser excepcional, és especialment significatiu perquè en aquests punt de la temporada la temperatura de l’aigua del mar ja hauria d’haver començat a pujar després del mínim que s’acostuma a donar entre mitjans de febrer i principis de març.

font: Diego Lázaro

Enguany, però, ha tocat fons més tard, en vistes que pugui començar a recuperar-se a partir ja de la setmana vinent.

Una mar més encalmada i una major insolació ajudarien bastant, però són extrems que a hores d’ara semblen encara força llunyans i és que, alguns models, continuen indicant un panorama semblant a l’actual per a la setmana vinent.

Sembla difícil pensar en una temperatura del mar més baixa que l’actual, però la dada final, com sempre, ens l’acabarà donant l’observació setmanal que faci en Diego Lázaro la setmana vinent.