L’excepcionalitat d’aquest octubre, pel que fa a la temperatura, no ha estat patrimoni exclusiu de Barcelona. El Servei Meteorològic de Catalunya ha fet públic que mai, des que hi ha dades, el conjunt del país havia viscut un octubre tan càlid com el d’enguany.

Un mapa tenyit de vermell, sense excepció

El mapa de l’anomalia de la temperatura mitjana mensual és molt clar. Tot Catalunya, sense excepció, apareix pintat de color vermell.

L’altiplà central és allà on més s’ha enfilat el termòmetre respecte al període de referència 1961-1990. Aquí hi ha hagut anomalies superiors als 5 graus.

La temperatura mitjana de l’octubre ha acabat quedant per sobre de la marca dels 20 graus a Barcelona, però també a molts trams del litoral central i sud, així com de la vall de l’Ebre.

La pluja concentrada al nord-oest

El mes d’octubre ha estat eixut o molt eixut gairebé arreu. La zona que ha rebut més pluja, fins al punt de recollir-ne més del que marca la mitjana, ha estat el quadrant nord-oest. A zones elevades d’aquest sector s’han arribat a recollir més de 100 l/m², just a les capçaleres dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana. En canvi, al conjunt de les conques del Ter, el Llobregat i fins i tot el Segre ha plogut menys del compte.

Rècord, també, pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar

L’ambient càlid d’aquest octubre s’ha traduït en un mar més calent del compte. Segons l’observador Diego Lázaro, la temperatura mitjana de l’aigua del mar a Barcelona ha estat de 22,8 ºC. Es tracta del valor més elevat des del 2006 i supera en mig grau el rècord anterior, de l’any 2017.

El mar fa una bona colla de mesos que es troba més càlid de l’habitual. Des que va començar l’any, tan sols durant la segona meitat del mes de març i el mes d’abril l’aigua del mar ha tingut una temperatura per sota de la mitjana.

Font: Diego Lázaro

La sèrie de l’Estartit (el Baix Empordà), amb dades de l’any 1974, també ha registrat el rècord de la temperatura mitjana de l’aigua del mar més elevada per a l’octubre. Els 21,3 ºC d’enguany ha estat la més alta registrada, superant per una dècima la de l’any 2014.

Nombre insòlit de nits tropicals aquest 2022

Aquest any ens hem fet un fart de comptar nits tropicals. Segons l’SMC, el 2022 ha estat l’any amb més nits tropicals registrades a Catalunya.

Poques zones s’han salvat de tenir-ne, si més no, una. Ara bé, ha estat especialment al sector costaner on més n’hi ha hagut.

El premi gros se l’enduu, sens dubte, l’observatori barceloní de Can Bruixa, situat a les Corts. En total se n’han registrat 132, essent el nou rècord absolut de la sèrie iniciada l’any 1987.