L’octubre no vol marxar sense batre rècords de calor. Al bell mig d’aquest estiuet etern que va començar a mitjans de mes, la calor ha fet un repunt a l’interior i a zones elevades. A Barcelona s’ha fet notar a Collserola, on s’ha batut el rècord de calor per a la segona quinzena d’octubre. En canvi, fora d’aquest sector, s’han repetit registres semblants als de dimarts.

29 ºC de màxima a l’Observatori Fabra

La temperatura màxima d’aquest dimecres a l’Observatori Fabra s’ha enfilat fins a tocar els 29 ºC. Mai abans, en els 110 octubres dels que hi ha dades, el termòmetre havia pujat tant durant la segona quinzena. Aquest nou rècord supera en més d’un grau l’anterior. Fins ara, el podi de temperatura màxima de la segona quinzena d’octubre era aquest:

  • 27,6 ºC els dies 27 d’octubre del 2013 i 20 d’octubre del 2014
  • 27,5 ºC el dia 16 d’octubre del 2013
  • 27,2 ºC el dia 18 d’octubre del 2013

A partir d’ara, però, l’encapçalaran els 28,7 ºC del 26 d’octubre del 2022. Val a dir que és una dada pendent de validar i que, un cop feta la lectura del termòmetre manual, el registre final podria variar en alguna dècima.

Com si fos juliol

L’ambient càlid per l’època no només ha estat patrimoni de les hores diürnes. Durant la nit i la matinada la temperatura ha estat elevada. A falta d’acabar la jornada, la temperatura mínima ha quedat ben a prop dels 20 ºC.

Tenint en compte els valors extrems d’aquest 26 d’octubre, la temperatura mitjana del dia a l’Observatori Fabra ha estat de 24,1 ºC. Aquest valor coincideix amb la temperatura mitjana del mes de juliol.

Més de 30 ºC a punts del prelitoral

Els registres més escandalosos de la jornada se’ls han endut diversos indrets de l’interior. En el cas de l’àmbit metropolità, la depressió prelitoral és on la temperatura ha pujat més. S’ha arribat, i fins i tot superat, la marca dels 30 ºC.

Destaquen, per exemple, els 31 ºC de màxima de Sant Sadurní d’Anoia (l’Alt Penedès) o els 30 ºC de Parets del Vallès (el Vallès Oriental), de Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental) i de Vallirana (el Baix Llobregat).

La calor anirà afluixant lentament

Tot indica que el pic de calor ha estat aquest dimecres. A partir d’ara la temperatura anirà baixant dia rere dia. Serà un descens molt lent, de manera que encara queden força dies d’ambient suau o molt suau.

Caldrà esperar a mitjans de la setmana vinent per recuperar la temperatura normal per l’època.