santa llucia pas puça

Les tardes s’allargaran a partir d’aquest dissabte, 9 de desembre. El sol es pondrà a les 17 h 21′ 47”, un segon més tard que el dia de la Puríssima.

Santa Llúcia marca el camí de retorn cap a les tardes amb llum. Serà un camí llarg, però al cap i a la fi és el primer punt d’inflexió que, lentament, ens farà pensar que tornem cap a l’estiu.

Santa Llúcia marca el camí

És tècnicament des del 9 de desembre quan les tardes comencen a guanyar sol, amb un segon més de llum a les tardes que el dia anterior, segons les dades del portal maplogs.

Santa Llúcia, que celebra l’onomàstica el 13 de desembre, ens va obsequiarà amb 31 segons més de llum solar a la tarda que el dia en què es pon més d’hora. Però, malgrat tot, el dia (en còmput global) continuarà encara perdent llum solar fins al solstici.

El solstici d’hivern

El 22 de desembre (moment del solstici) suposa el punt en què el dia comença a guanyar terreny definitivament a la nit. Tot i això, els matins encara no guanyaran llum solar fins al 5 de gener del 2024.

D’aquest decalatge respecte al solstici ens en va parlar el químic quàntic i astrofísic Josep Anton Català al programa ‘Via 15’, de betevé.

Dies cada cop més llargs

I, a partir d’aquí, tot un seguit de passos, cada cop més llargs, indiquen que els dies (però, sobretot, les tardes) es van fent cada vegada més llargues. Així, segons les dades de l’Observatori Astronòmic Nacional:

Per Nadal, el pas de pardal, amb una posta de sol a les 17.26 h, cinc minuts més tard que en el moment en què ho fa més d’hora (17.22 h).

Per Sant Esteve, el pas de llebre, amb un minutet més de tarda respecte a Nadal.

I Cap d’Any, amb el “majúscul” pas de bou de l’any nou, ens donarà gairebé 11 minuts més de tarda respecte a principis de desembre, quan ho fa més d’hora. El sol marxarà aquell dia a les 17.32 h.

El 4 de gener, el sol sortirà a les 8.17 h. No és una data casual. Serà el dia a partir del qual cada dia ho farà una mica més aviat. Això explica la dita “Per Reis el dia creix”: el dia de Reis guanyarem un quart d’hora de llum solar a la tarda i li haurem esgarrapat els primers 10 segons als matins.

I a mitjans de gener és quan arriba una altra cita imprescindible barcelonina, Sant Antoni, amb el gegantí pas de dimoni, que ens haurà fet guanyar gairebé mitja hora respecte a Santa Llúcia.

La següent data assenyalada serà la Candelera, el 2 de febrer, dia en què, en còmput global, haurem guanyat una hora de llum solar respecte al solstici.

Aquestes petites dites populars ens indiquen que, tot i fer fred i malgrat que encara som al gener, passem el punt d’inflexió que ens durà cap a l’estiu, un encara llunyà 21 de juny.