Les tardes ja s’allarguen i, d’aquí ben pocs dies arribarem ja a Sant Antoni, amb el seu clàssic “pas de dimoni” que indica que les tardes ja guanyen llum de manera decidida.

Santa Llúcia marca el camí

Va ser tècnicament a partir del dia 9 de desembre quan les tardes van començar a guanyar sol. Concretament, aquest 9 de desembre el sol va marxar tres segons més tard ja que el dia anterior. Imperceptible, sí, però  el punt d’inflexió.

Santa Llúcia, que celebra la seva onomàstica el dia 13 de desembre ens va obsequiar ja amb 47 segons més de llum solar a la tarda que el dia en que es pon més d’hora. Però malgrat tot, el dia (en còmput global) continuarà perdent llum solar.

El solstici d’hivern

No va ser però en còmput global fins el 21 de desembre (moment del solstici) quan el dia va començar a guanyar terreny definitivament a la nit. Tot i això, els matins encara no van començar a guanyar llum solar fins a aquest 4 de gener.

Aquest desfase respecte del solstici ens el va explicar el químic quàntic i astrofísic Josep Anton Català a ‘El matí de Barcelona’ fa un parell d’anys, i s’explica perquè el dia del solstici el sol, al migdia, es troba molt baix respecte de l’horitzó.

Dies cada cop més llargs

I a partir d’aquí, tot un seguit de passos, cada cop més grans, indiquen que els dies (però sobretot les tardes) es van fent cada vegada més llargues:

Per Nadal, el pas de pardal, amb una posta de sol a les 17.27 h, cinc minuts més tard que en el moment en què ho fa més d’hora (17.22 h).

Per Sant Esteve, el pas de llebre, amb un minutet més de tarda respecte a Nadal.

I Cap d’Any, amb el “majúscul” pas de bou de l’any nou, ens donarà 11 minuts més de tarda respecte a principis de desembre, quan ho fa més d’hora.

El 4 de gener el sol va sortir a les 8.18 h. No és una data casual. Serà el dia a partir del qual cada dia ho farà una mica més aviat. Això explica la dita “Per Reis el dia creix”, i és que el dia de Reis vam guanyar ja un quart d’hora de llum solar a la tarda i li vam esgarrapat els primers deu segons als matins.

I, és ara, a mitjans de gener, quan arriba una altra cita imprescindible barcelonina, Sant Antoni, amb el gegantí pas de dimoni, que ens haurà fet guanyar gairebé mitja hora respecte a Santa Llúcia.

La propera data assenyalada serà la Candelera, el proper dia dos de febrer i dia en què, en còmput global haurem guanyat ja una hora de llum solar respecte del solstici.

Aquestes petites dites populars ens indiquen que, tot i fer fred i malgrat que encara som al gener, passem el punt d’inflexió que ens durà cap a l’estiu, un encara llunyà 21 de juny.