Tendencies Nadal 2021

Qui més qui menys recordarà algun Nadal suau o en mànigues de camisa. Ara bé, la cosa canvia si el que hem de fer és recordar algun dia de Nadal fred. I és que aquest dia s’ha escalfat més de 3 ºC en només un segle, seguint l’estela d’altres dies com la Castanyada.

Les dades de l’Observatori Fabra ho corroboren

L’Observatori Fabra, amb una sèrie de dades de més de 100 anys (arrenca l’any 1913) ens mostra aquest escalfament clar de la temperatura mitjana dels dies de Nadal.

En poc més d’un segle hem passat de tenir un Nadal amb una temperatura mitjana de 6 ºC a un Nadal amb una temperatura mitjana al voltant dels 9,5 ºC. El dia de Nadal s’ha escalfat 3,5 ºC.

Però els valors que més han crescut han estat els de la temperatura màxima, que pateixen una pujada propera als 4 ºC vers els 3 ºC de les mínimes.

Tot i això, el dia de Nadal encara té el privilegi dubtós de tenir en el segle XX el dia en què la màxima va pujar més amunt. Concretament l’any 1929 la temperatura va pujar fins als 17,9 ºC, tot i que recentment tenim els 17,7 ºC de l’any 2019.

El Nadal de l’any passat té l’honor de ser el més fred de la darrera dècada, però no deixa de ser un petit oasi enmig del desert.

A l’aeroport, gairebé dos graus més en 70 anys

Una altra sèrie de dades important és la de l’aeroport del Prat (AEMET) que té dades consistents des de principis dels anys 50 del segle passat.

En aquesta sèrie també es veu molt ben definit aquest augment de la temperatura, que en aquest cas se situa al voltant d’1,5 ºC en aquests 70 anys de dades, passant dels menys de 9 ºC de mitjana de la dècada dels cinquanta als gairebé 10,5 ºC de mitjana actual.

El Nadal, una data molt poc plujosa

El Nadal (i com bona part de l’hivern) és una època en què la pluja no acostuma a ser la protagonista.

Tant és així que en el cas de l’Observatori Fabra només trobem valors apreciables de pluja en 23 dels 107 dies de Nadal que en tenen dades, una xifra que baixa a 7 si elevem el llindar de la pluja als 5 litres per metre quadrat.

Però el Nadal ens deixa també dades ben sonades i que trenquen les estadístiques. Només un dia hem tingut una pluja realment abundant (de més de 20 litres). Un dia inoblidable, el de la gran nevada de l’any 1962.

La gran nevada de 1962 a Barcelona

El Nadal de l’any 1962 van caure més de 50 cm de neu a Barcelona

Es dona doncs un altre fet curiós i molt poc habitual a casa nostra. El dia de Nadal més plujós (neu en aquest cas) a Barcelona coincideix amb el dia de Nadal més fred.