mesura temperatura aigua del mar
Diego Lázaro realitzant una observació. Arxiu 2019

El 2020 continua sumant rècords meteorològics. Bé és cert que de la vintena de rècords superats aquest 2020, gairebé tots van relacionats amb les altes temperatures, bé sigui registrada en superfície o en l’aigua del mar, que aquest 2020 ha marcat el seu rècord històric de calor en 15 anys de dades. Però sempre hi ha d’haver una excepció que confirma la norma. Una excepció dins d’aquest context inequívoc de canvi climàtic.

L’aigua del mar més freda a la setmana 41 de l’any

En Diego Lázaro, que pren dades setmanals de l’aigua del mar a Barcelona des de fa 15 anys, ha registrat aquest dijous la temperatura de l’aigua més baixa mai no registrada en la setmana 41 de l’any. Concretament, 19,8 ºC. Aquests menys de 20 ºC són 2,6 ºC menys que fa una setmana i 2,3 ºC menys del que és habitual en aquestes dates.

El primer rècord de fred de l’any a Barcelona, després de tot un grapat de registres sonats per altes temperatures.

Els 19,8 ºC registrats aquest 8 d’octubre corresponen a la temperatura de l’aigua del mar que seria habitual a finals d’octubre o principis de juny.

Entrades de nord i vent terrer

D’entre les causes d’aquest sobtat descens de la temperatura, la principal són els diferents canvis de temps que, a dies, ens han endinsat ja en l’ambient de tardor avançada i que han contribuït a un refredament de la superfície aquàtica.

A més a més, el vent de mestral i ponent, que ha bufat sistemàticament acompanyant aquests darrers canvis de temps, no té recorregut marítim sinó tot el contrari (va de terra a mar). Això provoca que la làmina més superficial del mar (i més càlida) es desplaci mar endins, fent que a la línia de mar aflorin aigües més profundes (i també més fredes). Aquest fet probablement haurà contribuït també al descens de la temperatura de l’aigua del mar.

Els més valents encara tenen banys per fer al mar, però els més fredolics probablement hauran de posar l’ull ja en l’arribada del proper estiu.