Hotel Vela platja desconfinament
Foto: Xavi Calvo

La temperatura de l’aigua del mar, a un metre de fondària, és la més càlida mai registrada a la platja de la Barceloneta en aquesta època de l’any i durant els darrers 14 anys. Concretament el mar es troba a 26,1 ºC, segons els registres del metoròleg Diego Lázaro.

En el decurs de la darrera setmana, el mar s’ha escalfat 0,9 ºC, tot i venir d’una temperatura marítima ja molt elevada, des de l’inici de la temporada de bany. De fet, l’última setmana de juny també va ser rècord de la sèrie climàtica, en referència a aquella setmana. Des de llavors fins ara s’ha escalfat gairebé un grau més.

La temperatura mitjana pròpia per a la setmana 28 de l’any és de 24,2 ºC, és a dir, que enguany el mar es troba 1,9 ºC més calent del que li pertocaria.

Altres mesures marítimes de Barcelona

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) preveu que la temperatura seguirà entorn als 26 graus durant els propers dies i mostra, en una imatge del satèl·lit NOAA-19, de raig infraroig, les clares diferències tèrmiques entre el Mediterrani i el Cantàbric o l’Atlàntic.

mapa temperatura aigua mar

Els registres de les boies de Puertos del Estado al Port de Barcelona, d’aquest divendres 10 de juliol, és una mica inferior que el de la platja de la Barcelona, malgrat ser també força elevat. És de 25,4 ºC.

La majoria de mesos d’aquest 2020 han estat càlids, menys el juny, i això sembla que ha condicionat l’estat marítim actual, més que no pas la pluja que ha caigut durant els darrers mesos, que malgrat ser abundant en termes generals, s’ha desencadenat en episodis molt concrets.

El mar càlid facilitarà l’arribada de meduses?

Des de fa algunes jornades, oneja la bandera groga a algunes platges de la ciutat per la presència d’algunes meduses, la majoria del tipus pelagia, una medusa que es troba durant tot l’any a alta mar. Amb l’escalfament de la temperatura marítima poden arribar fins a la costa, encara que l’Institut de Ciències del Mar apunta que no es preveu que sigui un estiu especialment problemàtic. El temporal Gloria va poder malmetre algunes meduses que llavors es trobaven en fase pòlip.

L’Ajuntament de Barcelona ha facilita la informació de l‘ocupació que hi ha en temps real a les platges de la ciutat, així com el tipus de bandera que oneja.