record temperatura mar 16082020

Aquest any 2020 va de rècords, des de la pluja fins al vent, i des de la temperatura fins al mar. Si fa poc l’observador Diego Lázaro destacava que la temperatura superficial del mar a la platja de la Barceloneta arribava a un nou rècord absolut a tocar dels 28 ºC, concretament 27,8 ºC el dia 30 de juliol, dues setmanes més tard la tendència no ha canviat gens i s’ha tornat a registrar un nou rècord de la temperatura del mar per a mitjans d’agost.

Segons l’observador, la temperatura superficial mesurada aquest passat 20 d’agost, estableix el rècord de ser la temperatura més alta registrada en aquestes dates des del 2006. De fet, els 27,1 ºC mesurats dijous, suposen una anomalia d’1,6 ºC més alta que la temperatura mitjana del període 2006-2019 a mitjans d’agost.

Els episodis d’altes temperatures que han afectat Barcelona durant la primera quinzena d’agost, amb una anomalia de fins a 3 ºC per sobre la mitjana, fa pensar que és una de les principals responsables d’aquest nou rècord i de mantenir una temperatura de l’aigua del mar a Barcelona pròpia de mars tropicals. La situació de vents més aviat febles i la bona situació marítima d’aquests dies enrere, molt probablement, també han facilitat l’escalfament de la capa més superficial de l’aigua.

Un dels efectes del canvi climàtic

Però tampoc no cal que ens enganyem. Malgrat que la situació meteorològica hi ha ajudat, no s’ha de treure de vista que la principal raó d’aquest escalfament del Mediterrani, així com de la resta de mars i també de la temperatura de l’aire global, és el canvi climàtic. Només cal mirar enrere per adonar-nos que només un 10 % dels mesos dels darrers 10 anys són més freds que la mitjana, o que el passat mes de juliol va ser el tercer més càlid a escala planetària.

Aquest ascens de la temperatura del mar ja comença a tenir efectes en la fauna i flora aquàtica. Un dels estudis més recents en aquesta línia és el que va presentar la Universitat de Barcelona després de fer un mostreig de les bavoses de mar al litoral barceloní i trobar-hi espècies invasives exòtiques, provinents d’unes condicions tropicals com el Mar Roig o l’Atlàntic.

Així doncs, caldrà acostumar-se més sovint a trobar-nos amb un mar més i més calent. Aquest 2020 ja ha estat de rècord, i encara queden mesos i mesos per davant per seguir sumant més excepcionalitats. De fet, just farà una setmana que el mateix observador afirmava que s’assolia un altre rècord de la temperatura del mar en ser la més alta mai registrada a la setmana 33 de l’any des del 2006. Una dada que, juntament amb la d’aquesta setmana, manifesta l’avanç del canvi climàtic i d’un Mediterrani cada vegada més càlid.