Després d‘un octubre fresc, novembre ens ha tornat la pilota amb unes dades que s’encaminen cap a un possible rècord de temperatura a finals de mes. La primera quinzena ha estat excepcionalment càlida.

Quatre graus per sobre de la mitjana

Si el mes hagués acabat aquest diumenge, 15 de novembre, s’hauria superat i amb escreix el rècord històric de temperatura mitjana mensual en un mes de novembre, que de moment està a mans del 2006, amb 14,6.

Concretament, els primers 15 dies de mes d’aquest 2020 han assolit una temperatura mitjana de 15,8 ºC, quatre graus clavats més que la mitjana del mes de novembre, que se situa en 11,8 ºC amb dades oficials de l’Observatori Fabra.

Però aquesta dada no seria just comparar-la amb tot el mes, atès que la segona meitat del novembre acostuma a ser més freda, per la proximitat amb desembre i l’hivern.

Només dos precedents a la primera quinzena

Si analitzem estrictament els primers 15 dies de mes a l‘Observatori Fabra veiem com, els 15,8 ºC, tot i ser una dada extraordinàriament càlida, tenen fins a dos precedents en què la temperatura mitjana va ser encara superior: l’any 2013, amb 16,3 ºC, i el 2015, amb 16,4 ºC, que va acabar en segona posició històrica a finals de mes.

Així, doncs, l’anomalia d’aquesta primera quinzena de mes és de 2,7 ºC, una autèntica bestiesa que encara té, com hem dit, dos precedents més càlids en una sèrie centenària i, tot plegat, mostra clarament l’escalfament associat amb el canvi climàtic, especialment palès les darreres dècades.
Les nits, que s’han caracteritzat per ser molt càlides aquesta primera quinzena de mes, tenen fins a tres precedents més càlids que aquest 2020: el 1977, el 2011 i el 2015, que també en aquest aspecte marca el rècord històric en una primera quinzena de mes a l’Observatori Fabra.
Del que sí que hem quedat lluny (si més no, de moment), és de la temperatura màxima absoluta registrada en un novembre. Un dels pocs rècords de calor que encara deu quedar del segle XX i que situa els 26,4 ºC del 9 de novembre del 1985 al capdavant del rànquing. Enguany, tot i que l’escalfor ha estat sostinguda, no hem tingut cap gran pic de calor i la màxima més alta (del dia 1) va quedar en 22,5 ºC.
La dada a superar a finals de mes són els 14,6 ºC de mitjana de l’any 2006. Fins ara, encara 1,2 ºC per sobre d’aquesta marca.

A l’aeroport, una situació molt semblant

També la sèrie de dades de l’aeroport del Prat (AEMET) té un comportament semblant a la de l’Observatori Fabra.

En aquest cas, els 15,95 ºC de mitjana d’aquesta primera quinzena de mes superaren en 3 ºC clavats la mitjana del mes, que se situa en 12,95 ºC, i quedaria lleugerament per sobre respecte del rècord històric mensual de l’any 1926, en què la temperatura mitjana del mes de novembre va quedar en 15,7 ºC.

Però igual que a l’Observatori Fabra, si analitzem estrictament la primera quinzena de novembre, observem que queda fins i tot lluny d’aquell 1926, que va registrar una temperatura mitjana quinzenal de 17,1 ºC, 1,2 ºC més alta que enguany.

El que sí que ens ha deixat el novembre del 2020 a l’aeroport del Prat és una de les nits més càlides registrades en un novembre. Els 16,9 ºC de mínima registrats el 6 de novembre constitueixen la cinquena nit més càlida registrada en un novembre.

I sense fred a la vista

El novembre continua i no ens mostra encara entrades de fred que puguin corregir aquesta gran anomalia que ens podria encaminar cap a un registre rècord a finals de mes.

Meteograma per Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

A mitjà termini simplement s’intueix una normalització de les temperatures que, vistes les dades, només seria capaç de maquillar una mica l’anomalia. Falten encara dues setmanes per acabar novembre i el temps teòricament juga a favor d’una correcció, atès que ens acostem a l’hivern, però a hores d’ara el fred prematur que va arribar enguany no fa pinta que pugui tornar aviat.