Font: @BcnSkyline

Les mesures setmanals de la temperatura de l’aigua del mar a la Barceloneta estan sent del tot excepcionals aquest estiu. Des de dijous passat fins aquest dijous 27 d’agost, el meteoròleg Diego Lázaro ha registrat 27,2 ºC a un metre de fondària, fet que suposa un mar 2,1 ºC més càlid del que pertocaria per a aquesta època de l’any, segons la mitjana climàtica del període 2006-2019.

Repercussions d’un mar tan càlid a Barcelona

L’estiu va començar, també, amb un mar més càlid del que pertocava: la primera setmana de juny ja es van registrar fins a 21 ºC a la Barceloneta, mig grau més del que tocava segons la mitjana climàtica. Des del juny fins aquest final d’agost el mar s’ha escalfat sis graus i això afavorirà la formació de tempestes a casa nostra.

Aquest mateix divendres arribarà una massa d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera, fet que facilitarà un xoc important entre masses d’aire: la molt càlida d’aquests dies i la freda que arribarà procedent del nord europeu. El mar calent podrà ser un tercer ingredient que facilitarà el creixement dels núvols i la formació de pluja intensa i acompanyada de tempesta o pedra.

L’Atlàntic també excepcionalment càlid

L’oceà Atlàntic també s’ha escalfat més del que és habitual els darrers mesos, motiu pel qual aquesta podria ser una de les pitjors temporades d’huracans als Estats Units, tal com vaticinen des de fa temps les prediccions de canvi climàtic i que preveuen un augment dels huracans de gairebé el 50 % a l’Atlàntic Nord, que seran també més violents que en dècades anteriors.

Una prova de l’activitat que genera aquests dies l’Atlàntic és la formació de l’huracà Laura, ara convertit en tempesta tropical, que ha afectat bona part de la costa sud-est dels Estats Units i ha causat la mort d’algunes persones. A més, va tocar terra entrant per Louisiana.