Foto de l'Observatori Fabra
L'Obsrvatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

L’any 2020 ha acabat amb un altre rècord sonat relacionat amb la meteorologia. Així ens ho confirma l’Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra.

I és que després de més de vint rècords durant l’any, aquest 2020 s’ha acomiadat com l’any més càlid que mai s’ha registrat a la sèrie centenària de l’Observatori Fabra, que arrenca l’any 1913.

Se superen els 16,6 ºC de l’antic rècord

Finalment, la temperatura mitjana d’aquest 2020 s’ha situat en 16,8 ºC, dues dècimes per sobre dels fins ara rècords dels anys 2006 i 2015, que eren els anys més càlids a l’Observatori Fabra.

Quedarà així gairebé 1,5 ºC per sobre del que és la temperatura mitjana anual per al període 1981-2010, que se situa en 15,4 ºC.

La diferència respecte dels encara actuals rècords sembla poca (només dues dècimes), però en còmput anual és molt perquè ho pugui recuperar en els poc més de deu dies que queden per acabar l’any.

El canvi climàtic, a escena

Tenir una temperatura mitjana anual de més de 16 ºC és un fet relativament nou.

A l’Observatori Fabra això només ha passat en setze ocasions: totes menys una en aquest present segle XXI. Només una al segle XX i a l’any 1997.

A més a més, fa deu anys justos que les temperatures són més altes que la mitjana. El darrer any “fresc” va ser el 2010 que, amb 15,1 ºC, va quedar tres dècimes per sota de la temperatura mitjana climàtica anual ( 15,4 ºC)

La línia de tendència no ens enganya. En poc més de 100 anys, l’ascens de la temperatura mitjana ha superat els 2 ºC, passant dels 13,8 ºC de mitjana a principis de segle XX als gairebé 16 de mitjana actual. Els catorze anys més càlids de l’Observatori Fabra són tots durant aquest segle XXI.