Migdia de dilluns 3 de febrer de 2020 a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Els 22,4 ºC registrats per l’Observatori Fabra són el nou rècord de temperatura màxima en un mes de febrer amb l’agreujant que el rècord absolut queda instal·lat a principis de mes i no a finals de mes (més proper a la primavera real), quan seria més normal.

Semblava difícil que es pogués superar la dada de l’any passat. 22,2 ºC un 22 de febrer —del 2019— era el registre a superar.

Temperatures màximes de dilluns, 3 de febrer

Els cinc dies més càlids, tots després del 2015

L’ombra del canvi climàtic torna a planar quan s’analitzen les dades. Dels registres màxims mai registrats al febrer a l’Observatori Fabra, els cinc primers són tots posteriors al 2015 i, de fet, els quatre primers, entre el 2019 i el 2020.

El sisè registre més alt correspon al 2014 i entre el setè i l’onzè llocs apareixen per fi registres del segle XX. Ahir es va registrar la dotzena màxima més alta en un mes de febrer de tota la sèrie, que arrenca l’any 1914.

Mínimes també escandaloses

No només de dia hem picat amunt. Les mínimes han estat a un pèl també d’assolir rècords històrics.

Mínimes del 3 de febrer

Els 15,3 ºC registrats aquesta matinada a l’Observatori Fabra són (a falta també de confirmació oficial demà al matí) la segona temperatura mínima més alta mai registrada en un mes de febrer a l’Observatori. I només és dia 3.

Potser és una simple pulsació del nostre clima, ja “per se” molt irregular, però les dades conviden fermament a pensar en un lligam estret entre el que està passant i el canvi climàtic.