albada d'aquest 24 de febrer a l'Observatori Fabra. foto: Alfons Puertas

Un darrere l’altre aquest mes de febrer s’encaparrota a superar rècords.

La temperatura mitjana, de rècord

També ha quedat superat el rècord històric de temperatura mitjana un mes de febrer. Els 12,8 ºC de temperatura mitjana d’aquest febrer superen els 12,5 ºC de l’any 1990, que era un dels pocs rècords que encara quedava del segle passat.

Els 12,8 ºC d’enguany superen en gairebé un grau l’any passat, que ostenta la tercera posició en el pòdium, amb 11,9 ºC en un febrer que també va estar marcat per la superació de rècords un darrera l’altre.

Al rècord històric de temperatura màxima en un mes de febrer assolit el dia 3 i el de temperatura mitjana hi sumem un altre de menys sonat, però no menor: el mes de febrer que més vegades s’ha passat dels 20 ºC a l’Observatori Fabra.

Cinc dies per damunt dels 20 graus

Són cinc els dies que la màxima a l’Observatori Fabra ha assolit o superat la marca dels 20 graus. Són els dies 1, 2 i 3 (amb rècord inclòs), el 10 i el 24 de febrer. De fet, per ben poc que no en són sis, atès que el diumenge 23 la màxima oficial es va situar en 19,9 ºC, segons ha confirmat el meteoròleg de l’Observatori, Alfons Puertas.

Aquests cinc dies de temperatura màxima igual o superior als 20 ºC superen l’antiga marca de quatre dies, assolits el 2019, i queden ja bastant més lluny de l’any 1990, any en què els 20 ºC es van assolir en tres ocasions.

Una altra dada realment impactant, i que permet entreveure tendències a simple vista vinculades amb el canvi climàtic, és el fet que en els darrers 106 anys tan sols s’han superat els 20 ºC en 27 ocasions en un mes de febrer. Nou d’aquestes 27 dades de més de 20 ºC en un mes de febrer s’han donat entre el 2019 i el 2020 (un 33 % del total, en els darrers dos anys).