Foto: @meteoselmagui

La primavera meteorològica d’enguany, que inclou els mesos de març, abril i maig, s’ha produït en confinament per la covid-19. La primavera astronòmica acabarà el proper 20 de juny. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) n’ha fet balanç i considera que ha estat càlida i plujosa, motiu pel qual, durant les fases de desconfinament, hem pogut gaudir d’una natura en plena esplendor.

Temperatura a la conurbació de Barcelona

Si ens centrem en les dades de la metròpoli Barcelona, l’estació ha resultat càlida, així com també ho ha estat en punts dels Pirineus, Prepirineu i Ponent. El mes de maig ha estat el maig més càlid registrat a l’Observatori Fabra i a tot el món.

L’única excepció de dies càlids durant aquesta primavera va ser el període entre finals de març i principis d’abril, quan van arribar algunes masses d’aire fred acompanyant les pertorbacions. Al maig, en canvi, la temperatura es va disparar, va arribar fins als 30 °C a Barcelona el dia 21 i es van assolir diverses nits tropicals a final de maig.

temperatura primavera
Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Pluja a la conurbació de Barcelona

En referència a les pluges, el meteocat considera que la primavera ha estat plujosa o fins i tot molt plujosa, en general a tot el litoral i a les Terres de l’Ebre. En aquest episodi cal remarcar la importància de la pluja caiguda durant el mes d’abril, el més plujós de la història a l’Observatori Fabra.

La situació durant bona part de la primavera ha estat marcada per un anticicló al centre i nord d’Europa, que ha provocat l’arribada de diverses pertorbacions despenjades cap a les nostres latituds. Per contra, cal remarcar que l’excepció seca es localitza a l’àrea entre la plana de Vic i el Prepirineu oriental, on, d’una banda, tant el març com el maig van ser secs i, de l’altra, en aquest abril plujós, no va rebre tampoc quantitats especialment abundants.

pluja primavera
Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Irradiació solar inferior a la mitjana

La irradiació solar global ha estat clarament inferior a la mitjana dels darrers anys, a conseqüència de les pertorbacions que ens han anat arribant al llarg de la primavera. Tant el març com l’abril van destacar per l’escassa irradiació, i només el maig va presentar valors propers a la mitjana o, fins i tot, elevats.