webcam Niu d'Àliga
Aspecte del refugi del Niu d'Àliga (2500 m), dalt la Tosa. Font: Webcam lamolina.cat/Infonieve

Malgrat que no és ni de bon tros excepcional veure nevar al juny als Pirineus, sí que té un cert mèrit després de viure un maig molt càlid a tot Catalunya, el més càlid mai anotat en el cas de l’Observatori Fabra de Barcelona. Als Pirineus catalans la temperatura mitjana s’ha situat uns 4 graus per damunt la climàtica, i a l’observatori meteorològic centenari situat al cim de pic del Migdia de Bigorra (Pirineus francesos) el d’enguany ha estat el maig més càlid des de l’inici dels seus registres l’any 1881.

Nevada a 2.200 metres

L’arribada d’un front fred, i d’un embossament d’aire fred en altura aquest diumenge, ha afavorit els ruixats i les tronades al llarg de la jornada. La massa més freda ha estat la responsable de les fortes tempestes de les darreres hores, acompanyades de calamarsa i de pedra en alguns casos.

L’aire fred ha començat a penetrar per les cotes altes dels Pirineus a partir del migdia. El descens de la temperatura ha afavorit que la pluja es convertís en neu al llarg de la tarda a les cotes més altes. A mitja tarda nevava feblement al Pas de la Casa (Andorra) o a dalt la Tosa (cota 2500 m), a cavall entre el Berguedà i la Cerdanya. La nevada ha guanyat cos a l’Alt Pirineu i a Andorra durant la nit i matinada de diumenge a dilluns.

La cota de neu es preveu que es mogui entre 2100 o 2.200 m entre dilluns i dimarts. De dimecres a divendres s’emplaçarà entre els 2.200 i els 2.400 m.

Aquest és el mapa d’acumulació de neu previst pel model WRF-ARW. En cinc dies es podran superar els 20 cm de neu nova en alguns indrets. Caldrà tenir present, però, que la forta insolació prevista als matins afavorirà la ràpida fusió de la neu. Fer gruix és realment força difícil a tocar de l’estiu.

Mapa d’acumulació de neu entre el 7 i el 12 de juny. Font: Meteoexploration.com