albada del solstici d'estiu
El Sol surt damunt les estribacions de la Costa Brava el dia del solstici d'estiu. Arxiu any 2018

Tot i que encara falta molt, el cert és que la meteorologia ens va recordant que ens acostem de cap a l’estiu. Es tracta però, d’una estació que, oficialment, no arribarà fins a finals de juny.

20 de juny a les 23h 44 min

És la data i l’hora que heu de guardar. Tot i que l’estiu meteorològic haurà entrat el primer dia de juny, l’estiu astronòmic no ho farà fins tres setmanes més tard, gairebé a les acaballes del dia 20 de juny. Serà el moment del solstici d’estiu.

L’estiu durarà 93 dies i 15 hores, fins al 22 de setembre, quan entrarà oficialment la tardor.

Curiositats del solstici d’estiu

Aquell dia el sol sortirà a les 6:17 i es pondrà a les 21:28 per un total d’una mica més de 15h i 10 min de llum solar (sis més que al solstici d’hivern). El dia més llarg de l’any i, per tant, la nit més curta de l’any que, contràriament a la creença popular, no és la de Sant Joan.

El sol aquell dia pujarà 72 ºC per sobre de l’horitzó. És el moment de l’any en que els sol el tenim més amunt i, per tant, és el dia de l’any en què projectem menys ombra al migdia. Com a curiositat, als tròpics (a una latitud de 23,4 º) el sol arribarà totalment perpendicular (90 º) per la qual cosa si ens hi trobessim allà aquell dia, al migdia, no projectariem ombra.

És també l’estació del sol de mitjanit al pol nord i de la nit eterna al pol sud.

Dos eclipsis, però només un de visible a Barcelona

Enguany l’estiu ens oferirà dos eclipsis però només un de visible a casa nostra.

El primer arribarà l’endemà d’entrar a la nova estació, el dia 21 de juny i serà també el més espectacular. Un eclipsi anular de sol, que es podrà veure en el seu màxim esplendor en alguns països del centre d’Àfrica, als Emirats Àrabs, el nord de la Índia i el Pakistan i alguns indrets de la Xina.

El segon eclipsi de l’estiu arribarà poc després, el 5 de juliol. serà un eclipsi penumbràtic de lluna, visible també en part des de Barcelona, tot i que caldrà matinar de valent per poder-lo observar. El seu màxim arribarà poc passades les 6 de la matinada i pràcticament coïncidirà amb l’albada. Probablement sigui una bonica manera de començar el dia.