tempesta barcelona
La tempesta de diumenge al matí s'ha allunyat posteriorment mar endins. Autor foto: @david9barris

Aquest diumenge s’ha llevat amb el pas d’una tempesta breu però intensa que, procedent del sud de la regió metropolitana, ha afectat sobretot la part alta de Barcelona i la zona pròxima al delta del Llobregat. A l’aeroport han recollit 15 litres; a Vallvidrera (el Rectoret), nou litres, i al barri del Raval, quatre litres per metre quadrat.

La presència d’un embossament d’aire fred en altura accentuarà la inestabilitat al llarg de les pròximes hores i també jornades.

Activat el pla Inuncat en fase d’alerta

Protecció Civil va activar dissabte a la tarda el pla Inuncat en fase d’alerta pels avisos emesos pel Servei Meteorològic de Catalunya que anuncien pluges intenses, de més de 20 litres en 30 minuts, en les pròximes hores. Protecció Civil també anuncia que al Berguedà, al Solsonès i a Osona es podrien acumular més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores.

 

Al llarg de la tarda i el vespre de dissabte, tal com s’havia previst,  les tempestes han descarregat amb forta intensitat a nombroses comarques de l’interior de Catalunya i també del prelitoral.

I, a Barcelona, Tornarà a ploure?

El Servei Meteorològic de Catalunya ha inclòs el Barcelonès com una de les comarques possiblement afectades per les precipitacions intenses aquest diumenge. Ho preveu per la franja horària del matí i el migdia (perill moderat). També s’inclou per a la franja horària compresa entre les 2 i les 8 h de dilluns.

Després d’una pausa, de nou, a partir del vespre i al llarg de la nit i la matinada de dilluns augmentarà la possibilitat de xàfecs i tempestes a Barcelona. Localment podran caure amb intensitat. Les precipitacions podran afectar diversos trams de la costa tarragonina i també el litoral barceloní fins dilluns a primera hora. A la tarda se’n gestaran de nous cap al nord de la regió, sobretot cap al Maresme i el Vallès Oriental.

La inestabilitat podria anar a més dimarts, jornada marcada novament per xàfecs i tronades irregulars a Barcelona. La setmana es preveu molt inestable a causa de la presència d’aire fred en altura. Caldrà anar seguint dia a dia l’evolució dels mapes.

A @btveltemps estarem pendents de com evoluciona aquest episodi de xàfecs i tempestes.