cap de Tossa
El cap de Tossa es veu sot el disc solar, contrastat respecte el seu entorn. Imatge: Marc Bret

Marc Bret, especialista en fotografia de llunyania i entès en meteorologia, coneix des de fa anys quin és el millor moment per albirar el cap de Tossa de Mar des de Barcelona.

Aquest esdeveniment es produeix dos cops a l’any, aproximadament 16 dies abans i després del solstici d’estiu, pel fet que el sol vist des de Montjuïc surt damunt de terra ferma, darrere les estribacions de la Selva Marítima.

Això permet que, durant uns instants, el disc solar es col·loqui just darrere el cap de Tossa de Mar i que, en conseqüència, el perfil d’aquest petit turó, on se situen l’emblemàtic castell de Tossa i el far de Tossa, quedi totalment delimitat i il·luminat pel sol.

El cap de Tossa de Mar, a 76 km de Barcelona

El cap de Tossa correspon a l’extrem més punxegut de la Costa Brava que es pot albirar des de la capital catalana, ja que, més cap al nord, el contorn del litoral gironí s’endinsa cap a l’interior i es fa invisible des de casa nostra. La distància entre Montjuïc i Tossa de Mar és de 76 quilòmetres en línia recta. El cap de Tossa es troba a 56 metres d’altura sobre el nivell del mar.

Uns dies abans i després del solstici d’hivern es pot veure la estampa inversa, és a dir, des de Tossa de Mar es pot arribar a apreciar la muntanya de Montjuïc.

Els núvols han fet la guitza, però no han impedit del tot la visió del cap de Tossa

Segons ha explicat Marc Bret, la presència de núvols baixos davant de la Costa Brava (a l’altura de Begur) han impedit que aquest dissabte s’apreciés bé el fenomen just en el moment que sortia el sol, perquè els núvols s’han interposat entre el sol i el cap de Tossa.

Malgrat això, l’expert en fotografia explica que uns minuts més tard, un cop ha sortit completament el sol darrere els núvols, el cap de Tossa s’ha fet una mica visible.

cap de Tossa
El cap de Tossa es veu sota el disc solar, contrastat respecte al seu entorn. Imatge: Marc Bret

Matisa que el fet que en aquell moment els núvols ja no estiguessin alineats en conjunció amb el sol, entre aquests dos elements la llum dispersada per l’aire ha permès un cert contrast només amb el cap de Tossa. Això ha fet que el turó ressaltés respecte de l’entorn tal com s’aprecia a la fotografia.

Com a nota romàntica, Bret destaca que tot i que a causa de l’estat d’alarma els barcelonins no podem viatjar fins a les comarques gironines, sí que en podem veure els paisatges si ens hi esforcem una mica i la llum ambiental és l’adequada.

A continuació compartim les imatges de tot l’esdeveniment enregistrades per Marc Bret.

Així es veuria en condicions òptimes

La meteorologia és clau per poder contemplar a la perfecció aquest esdeveniment. A continuació  mostrem algunes imatges d’en Marc Bret corresponent al dia 5 de juny de l’any 2014. Al blog Horitzons llunyans Bret relata els ets i uts d’aquell eseveniment.

cap de Tossa
Aspecte abans de la sortida del sol. Autor: Marc Bret
cap de Tossa de Mar
El disc solar darrere el cap de Tossa. Autor: Marc Bret
cap de Tossa de Mar
El cap de Tossa al mig del disc solar. Autor: Marc Bret