Aquest 21 de maig és molt probable que quedi marcat en vermell al calendari climàtic d’enguany. De moment, ja s’ha registrat la primera nit tropical de la temporada a l’Observatori Fabra i, a més, s’han registrat els priemers 30 ºC de l’any.

temperatures màximes d’aquest 21 de maig

Dijous i divendres, els dies forts

Aquest dijous ha estat el dia més calorós d’enguany. Fa dies que ens afecta una llengua d’aire molt càlid, que té uns 16 ºC a 1.500 metres de l’atmosfera. Això es tradueix amb termòmetres de 35 ºC a nivell de superfície, a moltes comarques interiors. Al litoral, la marinada frena una mica el mercuri, però la persistència de l’anticicló, que ens acompanya des de dilluns, facilita que també a la costa es puguin assolir els 30 ºC.

mapa temps
Model GFS previst per divendres al migdia.

La propera nit es preveu, igual de càlida que l’anterior, si bé els valors màxims de divendres podran disminuir una mica respecte als d’avui, però no pas gaire. Serà durant el cap de setmana que la davallada de la temperatura serà una mica més notable. Dissabte els valors màxims no sobrepassaran els 27 ºC i diumenge els 25 ºC. A més, durant el cap de setmana el cel estarà mig variable, especialment diumenge, encara que sense precipitacions properes a la metròpolis de Barcelona.

Quan tornarà a ploure a Barcelona?

Els mapes del temps indiquen que la propera setmana hi haurà una temperatura més normal per l’època de l’any en què ens trobem. Això no vol dir que no faci calor, sinó que serà més continguda que la d’aquesta setmana, amb valors màxims de 25 a 27 ºC.

Alguns models meteorològics també apunten la possibilitat d’alguns ruixats a Barcelona, però de poca quantitat i entre els darrers dies de maig i els primers de juny. Caldrà seguir les actualitzacions dels models, encara que tot fa pensar que queden alguns dies per tornar a veure ploure a la ciutat.