Primavera és sinònim d’al·lèrgia i de molèsties respiratòries per a molts ciutadans. Aquest any, a més a més, la presència de pol·len i borrissol als carrers ha augmentat considerablement. La crisi del coronavirus ha provocat que els serveis de neteja s’hagin reduït. Actualment, només el 44 % de la plantilla està en actiu i, fins ara, aquest servei essencial s’ha focalitzat en punts més sensibles com ara els hospitals o els centres d’atenció primària. Aquest fet, juntament amb el vent i la pluja de les darreres setmanes, ha afavorit l’augment de pol·len, espores i altres restes.

El consistori preveu que, de cara a la propera setmana, s’incrementi el personal de neteja fins al 66 %, una xifra que augmentarà progressivament amb les properes fases de desconfinament.
Tanmateix, i per ser mes efectius en la recollida del borrissol, els equips d’escombrada manuals s’han canviat per equips amb maquinària.

És important retirar les restes biològiques com més aviat millor

Els experts apunten que és important que els equips de neteja retirin aquestes restes tan aviat com els sigui possible. Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, ha explicat a betevé que “si no es retiren, les pluges provocaran que aquestes restes es descomposin i hi creixin fongs i espores”. Belmonte insisteix que és important evitar la contaminació atmosfèrica, incloent-hi la biològica, a les ciutats per assegurar que els ciutadans se sentin confortables. Totes aquestes restes, ha explicat, provoquen al·lèrgies, irritacions i molèsties respiratòries als veïns.

Les mascaretes, una eina per combatre les al·lèrgies

Tot i l’augment del borrissol als carrers els experts asseguren que l’ús de la mascareta, recomanat arran de la crisi del coronavirus, s’està convertint en una bona eina per combatre les al·lèrgies. De fet, apunten que podria ser una solució de cara als anys vinents.